U kojoj funkciji Erdogan dolazi u BiH

Vijesti 11. maj 201818:09 > 19:02
Anadolija

Još devet dana ostalo je do posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, koji je najavljen za 20. maj u Sarajevu. Za ovaj događaj vlada veliki interes kako u BiH, tako i zemljama regije, ali i Evrope. Počele su i pripreme nadležnih policijskih struktura, a za sada još nema zvaničnih potvrda o održavanju kontramitinga.

“Dobrodošli u Olimpijski kompleks Zetra”. Ovaj natpis biće tu i iduću nedjelju kada u glavni bh. grad stiže turski predsjednik.

Olimpijska dvorana Zetra ili dvorana ‘Juan Antonio Samaranch’ mjesto je gdje će biti održan skup Unije turskih demokrata u Sarajevu, a koji je zakazan za 20. svibanj. Na taj skup dolazi i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, a društvo na skupu praviće mu i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Da je ova dvorana iznajmljena u tu svrhu potvrdio je za našu televiziju i direktor poduzeća ZOI ‘84, Midhat Hubijar.

“Potpisali smo ugovor i održaće se znači 20 .maja. Znači za onaj termin za koji je i ranije predan zahtjev”, kaže Hubijar.

Stoga su pripreme počele. A s njima i one nadležnih policijskih struktura.

“Direkcija će zajedno sa ostalim policijskim agencijama i OSA-om biti uključena u osiguranje predsjednika Republike Turske za vrijeme njegovog boravka u BiH”, otkriva direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Za Erdoganov miting u Sarajevu vlada veliki interes. Potvrđuje nam to i Selim Dilek, državljanin Turske koji već deset godina živi i radi u BiH. Inače je vlasnik turističke agencije.

“Lično sam sretan što uvaženi Predsjednik dolazi u zemlju u kojoj živim već 10 godina, i što veze između ove dvije bratske zemlje jačaju iz godine u godinu. Mislim da će ova posjeta pozitivno utjecati na ekonomiju i dobre odnose ovih zemalja . Trenutno je skoro nemoguće pronaći slobodnu sobu u hotelima u Sarajevu, s obzirom da je najavljen veliki broj gostiju koji će doći kako iz Evrope, tako i iz Republike Turske.
Koliko znamo, popunjavaju se i hosteli i privatni smještajni kapaciteti. I naša agencija je primila dosta upita kako za hotelski smještaj iz evropskih zemalja i Republike Turske, tako i za avio-karte”, kaže Dilek.

A da je uistinu tako, provjerili smo i sami. Slobodnu sobu u Sarajevu za naredni vikend teško je naći.

N1: Dobar dan, imate li slobodih soba 19. i 20. ovog mjeseca?

Uposlenica hotela: Vjerujte mi da nisam sigurna.

Uposlenik: Dvokrevetnih soba nemamo nažalost.

Uposlenica: U ovom trenutku ne možemo znati, čekamo konačne rooming liste.

A čekaće se i autobusi , koji će u glavni bh. grad pristizati iz cijele Europe, ali i regije. Iz Makedonije se pak najavljuje dolazak njih 50.

“Ovdje želim naglasiti da od 2.000 rezervacija oko 90 posto čine naša braća i prijatelji iz Makedonije. Ako Bog da, 19. maja u večernjim satima svi zajedno ćemo krenuti prema Sarajevu”, poručuje Salih Utas, predsjednik Unije evropskih turskih demokrata (UETD) u Makedoniji.

Prema gradu u kojem se još uvijek analizira koja je svrha dolaska prvog čovjek Turske. Neki pak dvoje u kojoj to on funkciji dolazi, onoj predsjednika države ili predsjednika svoje AKP stranke.

“Mislim da nema toliko razloga za podizanje prašine. Jedino što se postavlja pitanje je naše opredjeljenje kao države, a u ovom konkretnom slučaju i bošnjačkog vodstva. Kuda mi to idemo da stremimo ka Briselu, čitajmo Berlinu, ili možda neka istočnoj opciji”, pita se Orhan Hadžagić, novinar.

Stoga se ovih dana na društvenim mrežama pojavila i grupa u kojoj se protive Erdoganovom dolasku. Spominje se i mogućnost održavanja kontramitinga. No službenih potvrda takvog okupljanja još nema.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.