"BiH nema plan za migrantsku krizu"

N1

EU spremna je pomoći BiH u migrantskoj krizi, ali mora biti poznato koji su prioriteti države po tom pitanju i šta je potrebno, poručuju iz Delegacije EU u našoj zemlji. Plan bi se mogao znati nakon sastanka Koordinacionog odbora za migrante u ponedjeljak. Iz lokalnih zajednica poručuju- prije tri godine smo trebali biti spremni za ovu krizu.

Migrantsko šatorsko naselje preko puta Vijećnice sve je veće. Blizu 400 osoba trenutno tu boravi procjenuje načelnik opštine Stari Grad.

“Dole se u suštini vodi život, što se više odvajate od lokalne samouprave prema višim nivoima, sve više se pitaju, a ništa ne rade”, poručio je načelnik opštine Stari Grad, Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić.

Savjet ministara BiH je sazvao sastanak Koordinacionog odbora za migrante. Predsjedništvo BiH je od Savjeta zatražilo izvještaj, Parlament BiH tek treba da raspravlja o migrantima. I dok administracija razmjenjuje informacije migranti pune parkove.

“U ovom trenutku kada postoji ovaj problem država BiH nema nikakav plan”, tvrdi poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović.

Nema pomoći ni iz Evropske unije. Ranije su finansirali gradnju Imigrantskog centra, te jačanje kapaciteta za smještaj migranata.

“U slučaju da dođe do značajnijeg priliva migranata naravno da će se morati razmatrati dodatni oblici podrške”, poručuje šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, te dodaje:

“Mi smo sa svoje strane spremni osigurati i finansijsku pomoć i podršku i moramo znati i jasno koji su prioriteti i koje su potrebe”.

A potrebno je migrante smjestiti. U Informaciji Savjeta ministara između ostalog navedene su i kasarne koje nisu u državnom vlasništvu. Poput one u Kalinoviku.

“Plan koji je rađen, koga je Koordinaciono tijelo za migrante usvojilo, onda nije nikada stavljen u operativni dio”, ističe Marijan Baotić iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Na ideju da se migranti smjeste i u dvije kasarne u RS-u, Kalinovik i Zalužani, reagovao je i predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik. Kaže mjesta za migrante tamo nema. Načelnik Hadžibajrić predlaže da se osiguraju kasarne u vlasništvu države.

“Kasarne koje se nisu podjelile na nivou države, a spadaju u neperspektivnu vojnu imovinu, a nisu se podjelile između RS i FBiH o tome ne treba ni pričati”, smatra Hadžibajrić.

Iz Granične policije danas upozoravaju da se migrantski pritisak proširio duž čitave granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.