7 na N1: (Anti)fašizam na evropskom putu

Vijesti 12. maj 201814:19 > 14:25
N1

U emisiji "7 na N1" gledajte:

Ove sedmice u dva velika centra svjetske politike govorilo se o BiH, u Njujorku i Berlinu. 

U Njujorku je Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio redovni polugodišnji izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN u kojem je bilo svega, najmanje onog pozitivnog. Od ratnohuškačkih izjava o raspadu države do zveckanja oružjem.

Međusobna optuživanja izostala su nakon radne večere sa Angeloim Merkel, na koju su BH državnici jedva uspjeli stići, javnosti je šturo saopćeno da se razgovaralo o aktuelnim problemima, ponjaviše o pregovorima o Izbornom zakonu koje je Bakir Izetbegović nazvao rješavanjem kvadrature kruga, nakon što su izbori već raspisani za 7. oktobar.

Od svih tehničkih preinaka o kojim se govorilo posljednjih mjeseci, jedino novo je da ćemo glasačke listiće zakruživati kemijskim olovkama plave boje.

Usput znate li da je nakon nacističke Njemačke i fašističke Italije, BiH jedina zemlja u kojoj Jevreji ne mogu biti izabrani u Predsjedništvo.

No svejedno je i ovaj 9 maj. Dan borbe protiv anifašizma, pardon citirala sam Fadila Novalića, protiv fašizma svečano i odvojeno obilježen.

Fašizam ima svoj temelj u diskriminaciji, a kako se drugačije može nazvati ono što se dešava porodici Davida Dragičevića. Njihovo pravo na istinu i ljudskost najbrutalnije se nastavlju kršiti, no uz njih je narod, dok David postaje simbol za sve druge do sada nerazjašnjene slučajeve smrti u Banjaluci, ali i u BiH.

U ovom slučaju Milorad Dodik ne zna što mu je činiti, protiv koga borbu voditi, jer u pitanju je narod, pa je vodi protiv Jelene Karleuše koja se usudila prozvati vlast za nerad i zataškavanje

Da li se pokušalo zataškati nedjelovanje u slučaju povrede kćerke Haruna Mahmutovića u Sarajevu ?

Dva dana nakon što je Mahmutović prozvao zdravstvene ustanove u Sarajevu što je morao potegnuti privatne veze da komplikovan lom bude saniran, oglasio se Klinički centar, pitanja i dalje vise u zraku.

Sve je više migranata u BiH i sve manje kapaciteta za njihov smještaj. Improvizirani kamp u centru Sarajeva, u parku prekoputa Vijećnice, pun je migranata koji su, uglavnom, ilegalnim kanalima ušli u BiH.

U Republici Srpskoj ne postoji saglasnost da se u nekim napuštenim kasarnama smjeste ove osobe, te su mogućnosti više nego ograničene. Da se Bosna i Hercegovina suočava s ozbiljnom krizom upozorila je i Islamska zajednica u BiH koja je pozvala sve nivoe vlasti da djeluju bez oklijevanja.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan dolazi u Bosnu i Hercegovinu 20. maja, zvanično je potvrđeno. Zvanično je i posjeta radna, nezvanično turski predsjednik dolazi u BiH kako bi održao ranije najavljeni predizborni skup, koji su zabranile neke evropske zemlje.

Njegov dolazak podijelio je politiku i građane, dok lider SDA poručuje, samo iskompleksiranim Bošnjacima njegova posjeta može smetati

Ove sedmice počelo je emitovanje regionalne serije Konak kod Hilmije. Smijeh je ono što nam nedostaje, autori obećavaju da toga neće faliti.

Emisiju 7NAN1 gledate svake subote od 20 i nedjeljom od 8 ujutro.

Emisiju uređuje i vodi Tina Jelin Dizdar.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.