Huskić: Dva razloga iza referenduma SDP-a

Vijesti 12. maj 201817:06 > 17:08
N1

SDP BiH provest će unutarstranački referendum, koji će odlučiti treba li ova stranka imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima. Svaki član stranke će imati mogućnost predložiti ime potencijalnog kandidata.

Ovo će biti prvi put u demokratskoj BiH da jedna politička partija raspisuje referendum tim povodom. Međutim, upućeni kažu da se iza ovakve odluke SDP-a mogu kriti dva razloga.

43.000 članova SDP-a imat će priliku da glasa i prije Opštih izbora u oktobru. Na prvom unutarstranačkom referendumu odgovorit će na pitanje “Smatrate li da SDP treba imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH?”. Mogući odgovori su ZA i PROTIV, ali će svako ko izađe na referendum moći sam dopisati ime i prezime onog za koga smatra da bi bio najbolji kandidat. Tajno glasanje će se obaviti od 24. do 26. maja, a rezultati će biti objavljeni na konvenciji stranke, 27.

“Želimo napraviti razliku. Ne bojimo se demokratije, ne bojimo onoga što će članstvo reći. Želimo i da javnost uvidi razliku između političkih stranaka u BiH i načina kako se donose odluke”, smatra Saša Magazinović, predsjednik GO SDP BiH.

Referendum će se smatrati uspješnim ukoliko na birališta izađe polovina članova sa pravom glasa. U slučaju da odgovor bude potvrdan da SDP ima svog kandidata, znat će se i koji pojedinac je osvojio najveću podršku. Za sada je to, prema odlukama kantonalnih odbora, Denis Bećirović.

Više imena iz SDP-a BiH bilo je trci za kandidata za člana Predsjedništva BiH. Jedno od najpominjanijih imena bilo je ono Denisa Bećirovića, kojeg su podržali i pojedini lokalni odbori stranke.

Može li ovaj referendum poremetiti taj plan, ali i odnose između Bećirovića i rukovodstva stranke?

“U okviru rukovodstva, kome pripada i gospodin Bećirović, postignut je dogovor da ono što bude stav 43.000 ljudi, da će biti stav partije, a samim tim i stav članstva”, otkriva Magazinović.

Denis Bećirović, koji je na prošlim Opštim izborima bio zastupnik iz Federacije BiH sa najvećim brojem osvojenih glasova, više od 45.000 – ne krije da ima veliku podršku, ali ni da će prihvatiti ishod referenduma.

“Moram reći da sam primio hiljade poruka, zahtjeva, molbi da budem kandidat za člana Predsjedništva BiH. Želim reći da se nikada nisam nametao niti trčao za bilo kojom funkcijom, ali ću poštovati demokratski iskazanu volju na referendumu kakva god bude”, poručuje Bećirović.

Ili dati vjetar u leđa Bećiroviću, ili ga potisnuti kao izvjesnog kandidata. To su dva moguća razloga raspisivanja SDP-ovog referenduma, smatra politički analitičar Adnan Huskić.

“Svaki put do sada kada se potezalo pitanje direktne demokratije, poput referenduma ili plebiscita, uvijek se postavlja pitanje zbog čega imate rukovodstvo i organe koji treba da donose takve odluke, i zbog čega baš u ovom momentu se traži podrška u širem forumu. Očito da SDP u ovom momentu osjeća potrebu da neke stvari, koje možda vode ka polarizaciji unutar stranke, da na taj način razriješe gordijev čvor”, ocjenjuje Huskić.

Osim toga, ukoliko članstvo odluči da SDP na izbore ide sa svojim kandidatom, istovremeno isključuje mogućnost podrške Željku Komšiću, koji je spominjan kao zajednički kandidat ljevice. Ukoliko odgovor na referendumu bude NE – vruć krompir se vraća rukovodstvu SDP-a.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.