Takmičenje BiH u slovkanju riječi na engleskom jeziku

Vijesti 12. maj 201818:23 > 18:32
Ambasada SAD

U subotu se 17 srednjoškolaca iz cijele BiH, pobjednika regionalnih takmičenja, nadmetalo za nagrade i titulu "najboljeg/najbolje u slovkanju riječi na engleskom jeziku u BiH". Ove godine pobjedu je odnio Branislav Ćelić iz Gimnazije Banja Luka iz Banjaluke i osvojio iPhone 7.

Ovo je sedmo po redu državno takmičenje u slovkanju riječi na engleskom jeziku u BiH, koji organizira Ambasada SAD-a u Sarajevu. Projekat je počeo sa preko 6.000 učenika u 192 škola i 82 grada širom BiH, koji su se takmičili u svojim učionicama u mjesecu martu 2018. godine. Pobjednici ovih takmičenja takmičili su se na regionalnom nivou u devet američkih kutaka širom BiH u aprilu ove godine.

Finalisti ovogodišnjeg takmičenja došli su iz Bijeljine, Brčkog, Sarajeva, Maglaja, Gackog, Tešnja, Busovače, Konjica, Sanskog Most, Banjaluke, Tuzle, Bihaća, Mostara, Kaknja i Trebinja.

“Spelling Bees” testira umijeće učenika u slovkanju riječi na engleskom jeziku. Obzirom da engleski jezik ne slijedi pravilo doslovnog slovkanja, kao što je to slučaj sa bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, poznato je koliko riječi mogu biti teške za slovkati, što se može vidjeti i u nekoliko video clipova u kojima naše kolege iz ambasade slovkaju riječi na engleskom jeziku: