Divlji konji na Bilima još su jedno bogatstvo naše zemlje

Vijesti 16. feb 201511:48 > 11:57
N1

Na Bilima, visoravni iznad Mostara, živi oko 150 divljih konja. Zbog problema s prehranjivanjem tokom zime, njihov opstanak je doveden u pitanje. Hercegovci su pokrenuli plemeniti projekt prikupljanja sredstava za kupovinu hranilice za te divlje konje.

U podnožju planine Čabulje, i pod otvorenim nebom i prkoseći surovosti prirode, prostranstvima Bila već više od 15 godina lutaju divlji  konji. Fotograf Ivan Kelava već tri decenije bilježi njihov način života. Zajedno s još nekoliko ljubitelja životinja, pokrenuo je akciju za nabavku hranilice, koja bi jedino mogla spriječiti njihovo izumiranje zbog nestašice hrane.  

“Cijela akcija, projekat je zamišljen tako da je kreativna agencija Smart kreirala jedan vrlo upečatljiv kalendar i onda su taj kalendar ljudi mogli kupiti u Mostaru i u Sarajevu na dvije lokacije i ponudili smo poduzećima. Moram kazati da smo naišli na značajan odaziv i uspjeli prikupiti potrebna sredstva za jednu ovakvu hranilicu i sve ono što je potrebno uz nju”, rekao je koordinator projekta Ivan Kelava.

Na području Bila danas živi oko 150 konja raspoređenih u nekoliko krda, iako se svakodnevno suočavaju s nizom prijetnji i opasnosti, nedostatak hrane tokom zime im je najveća prijetnja. 

“Hrane ima dovoljno, u proljeće ima, ljeto i zima je najgora, ljeti zbog suše, tad trava požuti, a zimi zbog snijega, zbog toga je ova hranilica bila nužno potrebna, nužnija i od pojila i štala, ovo je najbolji projekat koji se trenutno mogao uraditi za konje”, rekao je Mario Bošnjak.

Divlji konji na Bilima, koji slobodno lutaju po visoravni dvadesetak kilometara udaljenoj i od Mostara, još su jedna specifičnost i bogatstvo naše zemlje, smatraju ljubitelji prirode i životinja. 

“Po meni je ovo početak da se ukaže i javnosti i građanima na te predivne životinje koje ovdje obitavaju i da ih treba i čuvati jer ovdje zna biti surovo vrijeme i vukovi ih napadaju”, rekao je Stjepan Barbarić iz agencije Smart.

Prepušteni sami sebi i humanosti pojedinaca, divlji konji na Bilima nisu zakonom zaštićeni, a od nadležnih još nisu ni prepoznati ni kao turistička atrakcija Hercegovine, zbog koje proplanke Čabulje pohodi sve više kako domaćih tako i stranih gostiju.
Đenana Kaminić, N1 Bile