Efekte posljednjeg Trumpovog poteza osjetit će i građani BiH

Vijesti 14. maj 201817:34 > 19:05
Jonathan Ernst / REUTERS

Građani su suočeni s novim poskupljenjem goriva. Cijene na većini pumpi su su se povećale za pet do deset feninga. Građani pak kažu da moraju točiti gorivo bez obzira na cijene.

“Mi na cijene ne možemo puno uticati, ali moramo jednostavno točiti ako mislimo koristiti auta i voziti. Moramo točiti, a cijene rastu i mi vidimo da rastu, ali opet mi ne možemo ništa na to uticati”, mišljenja je kupac koji često posjećuje benzinske pumpe.

Predsjednik grupacije proizvođača i distributera u Federaciji za N1 kaže kako smo ovisnici o svjetskim cijenama. Dio problema je i na našim vlastima koje nisu osigrale robne rezerve.

“Gledajte, poznato nam je da je zakon o nafti i naftnim derivatima u Federaciji donesen još 2014. godine i da se od tada izdvaja po jedan fening iz svakog litra prodanog goriva za obnovu terminala i formiranje robnih zaliha. (Šta je u okviru toga urađeno i koliko je napravila država?) Mislim vrlo malo ili ništa. Obzirom da mi kupujemo naftu na globalnom tržištu, kao i svi drugi, nemamo domaće sirovine i domaće rafinerije uvoze sirovu naftu tako da kako je drugima tako je i nama”, ističe Mladen Bošković, predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata FBiH.

Naftaši iz bh. entiteta Republika Srpska poručuju kako su do sada samo jednom mijenjali cijenu goriva. Oni imaju pak nešto nižu maržu i zasad ne očekuju, ali ne isključuju novo povećanje cijena.

“Od stupanja na snagu izmijenjenog Zakona o akcizama BiH 1. februara 2018. godine, cijena nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj povećana je samo jednom, i to nedavno kada je povećana cijena barela nafte na svjetskom tržištu. Tada su distributeri nafte i naftnih derivata povisili cijenu goriva za oko 7 feninga po litri goriva”, ističe Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Februarsko uvođenje akciza dovelo je do rapidnog rasta cijena, a sad novci koji su prikupljeni od akciza sjede na računu UIO BiH.

“Na posebnom podračunu imamo 97 miliona maraka posebnih sredstava odnosno putarine. Uprava ne može rasporediti ova sredstva korisnicima dok UIO ne donese poseban akt, odnosno odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava prema korisnicima”, naglašava Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Svjetske berze danas su trgovale sirovom naftom po najvišim cijenama od novembra 2014. godine. Barel je u New Yorku iznosio oko 77,7 dolara. Jedan od razloga za ovako visoke cijene su posljedni potezi američkog predsjednika Trumpa, a efekte ćemo osjetiti i mi kao i ostatak svijeta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.