Rašidagić o sukobima u Gazi: Okidač svega što će uslijediti

Vijesti 15. maj 201809:07 > 09:16
N1 BiH

Ešref Kenan Rašidagić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu za N1 je kazao da otvaranje Ambasade SAD-a u Jeruzalemu nije bilo ni mudrno ni poželjno u ovom momentu, jer se tim potezom najveća svjetska sila stavila na stranu Izraela.

On je kazao da je to Trumpova odluka, a mišljenje eksperata, medija i univerzalno mišljenje je takvo da to nije nije mudro ni poželjno.

“SAD su se stavile na stranu Izraela. Njihov status najveće sile zahtijeva ponašanje dostojno neutralnog arbitra. Ovim potezom SAD su jednostavno odustale od statusa i postavlja se pitanje kako ovoj državi vjerovati kada se govori o potrebi za očuvanje mira na Bliskom Istoku”, izjavio je Rašidagić.

On je ocijenio da cijeli niz poteza Donalda Trumpa i njegove administracije doprinosi tome da SAD gube položaj “svjetskog policajca”.

“Sa statusom vodeće sile imaju odgovornost da svoju silu ne koriste jednostrano. Pitanje mira je pitanje koje je pratilo sve administracije SAD-a od II svjetskog rata do sada. Ovako se isključujete iz procesa koji će obje strane dovesti za zeleni stol”, kazao je gostujući u Novom danu na N1.

“Što se tiče nemilih scena – one zapravo ironično ne predstavljaju sigurnosni problem za Izrael. Oni su visokotehnološka država, hermetički zatvorena. Palestinci naseljavaju mali arhipelag palestinske teritorije. Koriste se da bi se ovakvim scenama pokazale da je Izrael u ratnom stanju, a to opravdava korištenje svih vidova sile”, kazao je.

“Ovaj sukob predstavlja simbolični okidač onoga što će uslijediti”, kazao je dodavši da su svi sukobi, ratovi, nemiri i masakri inspirisani događajima u historiji.

“Događaj je proizašao iz nečijeg kaprica. Ovo je šamar međunarodnoj zajednici”, pojasnio je Rašidagić dodavši da ne očekuje mnogo od sjednice Vijeća sigurnosti UN-a budući da SAD uvijek može uložiti veto na sve što je Izrael uradio.

Utvrdio je da uvijek moraju postojati dvije super sile i dva suprotstavljena bloka, međutim da je trenutno SAD jedina supersila – kojoj se Rusija i Kina na međunarodnom planu ne mogu suprotstaviti.

“Trump je čovjek koji je uveo standarde ponašanja balkanskih političara. Prvi je predsjednik SAD-a koji nije izašao ni sa kakvom vizijom ponašanja na međunarodnom planu. Mi ne znamo njegove ciljeve koji opravdavaju ovakvo ponašanje”, kazao je.

Rašidagić je u gostovanju na N1 istaknuo da se može izvući zaključak da ako postoji neka strategija Donalda Trumpa – to je da uništi ostavštinu Baracka Obame.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.