Grabar-Kitarović: Ovdje jest vaša budućnost

Vijesti 15. maj 201817:51 > 19:48
N1

Hrvatski državljani iz Središnje Bosne od danas će svoja prava moći ostvarivati u novootvorenom konzulatu Hrvatske u Vitezu. Konzularni ured u ovom gradu zajedno su otvorili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

Obilježja Republike Hrvatske. Veliki broj građana dočekuje Kolindu Grabar Kitarović i Dragana Čovića. Svečano presijecanje vrpce, i poruka:

“Ovdje jest vaša budućnost i ovaj konzulat znači da Hrvati Lašvanske doline nisu sami. Ne samo Hrvati nego svi oni koji žive ovdje s vama. Nastavićemo raditi na poticanju suživota, poticanju razvoja i prosperiteta”, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

“Vjerujem da ćete, predsjednice prvenstveno Vi, promicanjem europskih vrijednosti pomoći cijeloj BiH da idemo putem europskih integracija, izgradnjom pravne države, kada ćemo moći svi birati svoje ligitimne predstavnike”, istakao je Marinko Čavara, predsjednik FBIH.

Prvu putovnicu izdanu u novom konzulatu dobio je 16-godišnji Vitežanin Luka Fran Jukić. Kaže da će se truditi poslušati savjet hrvatske predsjednice da ostane u Bosni i Hercegovini.

“Imao sam veliku čast da mi hrvatska predsjednica dođe i da mi uruči putovnicu. Slažem se sa predsjednicom. Treba se potruditi i ostati ovdje. I BiH može uraditi isto što i ostale države”, kazao je Luka Fran Jukić.

Hrvatski državljani u Središnjoj Bosni da bi ostvarili svoja prava morali su ići u Sarajevo, gdje se nalazi najbliži konzularni odjel. Ovaj u Vitezu, kažu, dugo su čekali. Ovo je peti konzularni odjel u BiH, uz one u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

ANKETA

– Ovaj događaj smo čekali jako dugo, i mogu da kažem da je ovo veliki dan kako za Hrvate Viteza, tako i za Hrvate Središnje Bosne. I za sve one ljude koji imaju određeni vid potrebe za uslugama konzulata Republike Hrvatske.

– U današnjem vremenu je najvažnija dokumentacija, u svakom smislu, i osobnom i gospodarstvenom. Ljudi će moći ovdje dolaziti i uzimati dokumente za normalno funkcioniranje, putovanje preko granice i slično.

Nakon Viteza, Kolinda Grabar Kitarović boravak u Bosni i Hercegovini završila je posjetom Posavini.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.