Tuzlaci na Dan odbrane: Otvoriti dijalog, otkriti istinu

Vijesti 15. maj 201818:10 > 19:33
N1

Tuzla danas obilježava Dan obrane, odnosno, godišnjicu događaja na Brčanskoj Malti poznatijem kao Tuzlanska kolona. Obitelji stradalih vojnika iz Republike Srpske ni ove godine nisu došle u Tuzlu, a Tuzlaci su poručili da je jako bitno da se otvori dijalog i konačno otkrije jedna istina.

Za Tuzlake nema dvojbe: 15. Maja 1992. Godine Tuzla je spašena i odbranjena.

Bezbjedan izlazak kolone iz kasarne bio je jedini zadatak za policiju taj dan, prisjećaju se oni koji su bili dio toga.

“Međutim, desilo se šta se desilo. Pripadnici Stanice javne bezbjednosti i poslije nesretnog događaja su pružili pomoć, ne obraćajući pažnju jesu li to vojnici druge države ili ko je i šta je”, kazao je Šemsudin Joldić, Udruženje demobilisanih policajaca “Manevarac“ Tuzla.

Tuzla zaslužuje pravdu, a opstrukcije dolaze iz pravosudnih institucija BiH, kazano je danas.

“Nažalost, mi smo taoci zarobaljavanja, da nas jedna grupa ljudi koji smo optuženi ne može izaći. Sve odluke koje su donesene ne važe. Ni haška ni odluka američkog istražitelja u našem tužilaštvu zbog toga što predsjednici, odnosno, glavni tužioci nisu potpisali tu odluku. U međuvremenu se prave manipulacije za dokazivanje druge istine”, istakao je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

Gradska vlast kazala je danas da se žrtve moraju poštovati i da se porodice stradalih ne smiju osjećati ugroženo. Međutim, porodice razloge nedolaska navode sigurnosne prijetnje i nedozvoljavanje postavljanja spomen obilježja.

“Nikada takav zahtjev nismo primili. Ako bi se pojavio takav zahtjev, bio bi razmatran u skladu sa procedurom koja se odnosi na bilo koje spomen obilježje i urbanističku regulativu o kojoj odlučuje Gradsko vijeće”, naglasio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Prema spisku fondacije “Istina, pravda, pomirenje“ poginula su 33 pripadnika kolone. Informacije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, kažu da su stradale 54 osobe.

Apelacioni sud u Beogradu je 2016. godine pravosnažno oslobodio pripadnika policije BiH Iliju Jurišića optužbi za ratni zločin jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koji je Jurišića bio osudio na 12 godina zatvora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.