Izjava hrvatske predsjednice: Poruka stara, nova lokacija

Vijesti 15. maj 201818:47 > 19:25
N1

''Hrvati u BiH nisu manjina ovo je njihova druga domovina'', kazala je hrvatska predsjednica jučer u Mostaru.

Poruka je stara, nova je samo lokacija. Isto što i u Mostaru hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je i u Derventi 18. januara. Gospođa Kitarović ima pravo na svoje mišljenje, ali moje je drugačije kaže predsjedavajući bh. Predsjedništva.

”Hrvatima u BIH je ovo prva domovina. Nikakva druga domovina. Narod se osjeća onako kako se osjeća ne trebam mu ja ili gospođa Kitarović govoriti kako da se osjeća. Mislim da se hrvati u BiH osjećaju kao građani prvog reda i da je ovo njihova domovina na prvom mjestu a onda eventualno Hrvatska za bh. Hrvate”, rekao je Bakir Izetbegović.

Reakcija je stigla i od bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.On je za agenciju Patria izjavio da je BiH prva domovina bh. Hrvata, a Sarajevo njihov glavni grad.

”Uvijek sam polazio od toga da je Hrvatima u BiH njihova domovina Bosna i Hercegovina, da sa druga dva naroda moraju koordinirati i kreirati zakonsku regulativu, a Hrvatska mora pomoći kako svim Hrvatima izvan domovine tako i ovima u BiH”, rekao je Mesić.

Više u prilogu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.