Sarajevo: Top sa Žute tabije označio početak ramazana

Vijesti 15. maj 201821:06 > 21:08
Anadolija

Tradicionalnim pucnjem iz topa u 20:11 sati sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak mjeseca ramazana.

Ramazanski top posljednjih godina je postao istinska atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste.

Ove godine događaj su uveličala i brojna djeca koja su, noseći balone u rukama, uživala zajedno s ostalima koji su pratili tradicionalno pucanje iz topa.

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana je u srijedu, 16. maja, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, bit će klanjana u utorak.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove, obavjestila je vjernike da je prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana, po takvimu Rijaseta IZ u BiH, u srijedu, 16. maja 2018. godine, a da će se prvi teravih-namaz klanjati u utorak, 15. maja 2018. godine.

“Uprava koristi priliku da svim vjernicima i vjernicama, čestita nastupajući mubarek mjesec ramazan sa željom da ga isposte u Božijem rizaluku (zadovoljstvu), porodičnoj sreći i džematskoj solidarnosti”, objavljeno je na stranici Rijaseta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija