Podignuta optužnica protiv dvije osobe za krijumčarenje

Vijesti 16. maj 201811:56 > 12:02
N1

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete da su počinile krivično djelo krijumčarenje.

Optužnica je podignuta protiv Hrustana Durakovića (1998.) i Branka Gavrilovića (1990.) iz Tuzle, državljana BiH.

Oni se terete da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, nedozvoljeno omogućili prihvat i prevođenje više osoba preko državne granice iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu te prevozili navedene osobe u namjeri da im omoguće boravak u BiH.

Duraković se tereti da je u augustu 2017. godine, nakon što je ostvario kontakt s njemu poznatom osobom iz Pljevalja i prihvatio ponudu za ugovorenu novčanu naknadu od 300 eura da iz Pljevalja preveze strane državljane u BiH, angažovao optuženog Gavrilovića. Potom su preuzeli tri krijumčarene osobe, državljane Armenije, i vozilom povezli prema granici s BiH te u blizini granice izašli iz navedenog vozila i zajedno s drugooptuženim, pješice, šumskim putem, zaobilazeći granični prelaz ušli na teritoriju BiH gdje ih je u blizini sačekao optuženi Duraković svojim vozilom, koji je preko graničnog prijelaza ušao u BiH kako bi ih dalje prevezao prema unutrašnjosti BiH.

U svojoj daljoj namjeri optuženi su spriječeni prilikom kontrole koju su izvršili policijski organi u graničnom pojasu naselja u mjestu Markovića Kolo, općina Čajniče.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.