Novi dan: Gosti su Teletović, Palokaj, Mulić, Martinović…

Vijesti 16. maj 201812:41 > 12:46
N1

Sutra Samit Evrope i Zapadnog Balakana, prvi nakon 15 godina posvećen regionu. Organizovanje je proteklo uz poteškoće. Pojedine zemlje su odbile učestvovati zbog prisustva Kosova.

Hoće li deklaracija biti usvojena i gdje je BIH u cijeloj priči za Novi dan govori Elvir Bucalo – novinar, dugogodišnji dopisnik iz Brisela gost teme jutra.

Osim u Sofiji o Zapadnom Balkanu će se danas govoriti i u Washingtonu. O izvještaju Paddy-a Ashdowna o Zapadnom Balkanu, za Novi dan govori Augustin Palokaj – dopisnik Globusa iz Brisela.

Iako u startu zna da će CIK njegov prijedlog odbaciti, predsjednik DS-a, Hajrudin Mulić najavio kandidaturu za bosanskog člana Predsjedništva. Ideja Demokratske stranke BiH je da Bosanac kao predsjednik države, zastupa interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Hajrudin Mulić gost Novog dana.

Rođena je u Jajcu. Zbog rata je djelomično odrastala u Njemačkoj te shodno tome govori njemački na nivou maternjeg jezika. Danas živi i radi u Bonu za DW. Marina Martinović, urednica i voditeljica emisije Evropa u fokusu na DW gošća je Novog dana. Zajedno prelistavamo dnevnu štampu.

Bivši igrač Brooklyn Netsa, Finiks Sansa, Milvoki Baksa. Prije toga jedan od najboljih igrača Caje Laboral i uspješno je nastupao u ACB ligi i Euroligi. Zbog visine, ali i snalažljivosti, još kao dječak počeo trenirati košarku u jablaničkom KK Turbina. Sa 14 godina pristupio je tuzlanskoj Sloboda Diti, nastavio u belgijskom Base Ostendeu, gdje je igrom na sebe skrenuo pažnju košarkaških stručnjaka iz Evrope i svijeta. Mirza Teletović za N1.

Na današnji dan prije 26 godina osnovan je Sarajevski ratni teatar. Jedan je od fenomena duhovnog otpora u Sarajevu pod opsadom. SARTR je prvi bh. teatar koji je još ratnih 1994. i 1995. uspio izaći u Europu i predočiti joj se kao segment autothone kulture BIH. U SARTR-u smo ovog jutra. Aleš Kurt – direktor i glumci govorit će za N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.