''Nemamo orijentaciju koliko za neke stvari treba vremena''

Vijesti 16. maj 201816:06 > 16:12
N1

Sutra će u Sofiji biti održan prvi od dva velika samita koji će umnogome odlučiti nastavak evropskog puta Zapadnog Balkana.

Pod bugarskim predsjedanjem, i u okviru “Balkanskog predsjedništva”, po prvi put nakon solunskog samita koje je održan prije 15 godina razgovarat će se o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, o socio-ekonomskim reformama te o bližim ljudskim odnosima. Bosna I Hercegovina na ovaj samit ide bez kandidatskog statusa I bez mišljenja Evropske komisije. Izvršna direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Lejla Ramić-Mesihović za N1 kaže kako su tri predviđene teme sofijskog sastanka prilično važne.

“Tri su tematske cjeline, tri su tematska manevarska prostora, najavljena na ovom samitu. Jedan je reafirmacija perspektive odnosno onoga što je mogućnost ulaska u Evropsku uniju za zemlje Zapadnog Balkana. Druga tematska oblast je komplementarna, čini mi se poklapa se sa Berlinskim procesom, što je čini mi se također dobro jer je došlo do mainstreaminga ta dva procesa u potpunosti. To će se znači govoriti o uvezivanju, infrastrukturi, te najjaču mobilnost u regionu što bi trebalo donijeti I određene ekonomske efekte. Treća oblast, koja će čini mi se biti u velikom fokusu na ovom I na onom londonskom samitu biće sigurnost I borba protiv terorizma”, kaže Ramić-Mesihović.

Bh. delegaciju na sofijskom samitu predvodi predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović koji je jučer kazao kako se nada da će nakon ovog samita početi jedan period od 8 do 10 godina u kojem će se zatvoriti sva otvorena pitanja i pokrenuti Bosna I Hercegovina. Evropska unija je pak nedavno poručila kako sva otvorena pitanja moraju biti zatvorena u naredne dvije godine. Ramić-Mesihović poručuje kako nije zahvalno licitirati brojevima.

“Mislim da niko ne može u odsustvu bilo kakvog plana i programa, u našem slučaju čak i programa integrisanja licitirati godinama tek tako. Ni osam, ni deset, ni dvije, bez programa i orijentisana mi uopšte nemamo orijentaciju koliko nama za neke stvari treba vremena”, ističe Ramić-Mesihović.

Slično licitiranje se dešavalo kada je u pitanju kandidatski status Bosne I Hercegovine. Trenutna situacija je takva da ćemo i na sofijski i na londonski samit otići bez kanadidatskog statusa. Makedonija i Albanija su takav status dobile nedavno, a prema riječima Ramić-Mesihović Bosna I Hercegovina se usporila na evropskom putu.

“Mi smo jako usporeni, tek što nismo u zastoju. Ali, mislim da svi trebamo dići glavu gore i mislim da što više treba da proizađe iz političke aktivnosti kolektivnog šefa države, ali I ljudi koji nas predstavljaju. Jer, znate mi kao zemlja koja nije prijetnja nikome u regionu, zemlja koja nema problem sa plantažama kanabisa kao što neke zemlje kandidati imaju, ipak nismo toliko loši”, zaključuje Ramić-Mesihović.

Predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk, je najavio kako će ovaj samit biti održan i u cilju slanja poruke da Evropa mora biti ujedinjena politički, ekonomski I vojno više nego ikada prije. Također će biti poslana poruka da će Evropa biti ujedinjena ili je neće biti nikako.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.