Podijeljena mišljenja oko dolaska Erdogana u Sarajevo

Vijesti 16. maj 201816:45 > 18:18
N1

Četiri dana ostala su do dolaska predsjednika Turske Recepa Tayipa Erdogana u Sarajevo. Prisustvovat će Kongresu Unije evropskih demokrata Turske.

Predviđeno je da se sastane i sa članom Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem. Kako nam je potvrđeno, organizator skupa u Zetri najavio je dolazak do 15.000 ljudi. U MUP-u Kantona Sarajevo su nam kazali da je planirano trajanje kongresa punih 8 sati, od 11 do 19.

Za razliku od nekih drugih tema, pojedini političari na najodgovornijim funkcijama u državi ne iznose konkretne stavove o dolasku Recepa Tayipa Erdogana. Dragan Čović i Milorad Dodik o tome su razgovarali na sastanku u Mostaru, ali su pred kamerama bili prilično suzdržani.

“Ne, nema potrebe”, rekao je Čović.
“Erdogan je veliki državnik. Velika država.Ali se mnogo miješa”, izjavio je Dodik.

Bakir Izetbegović ranije je potvrdio da će se zajedno sa Erdoganom obratiti na 6. kongresu Unije evropskih demokrata Turske u dvorani Zetra. Iz Predsjedništva je stigla i službena najava da će se s njim sastati i mimo nedjeljnog skupa demokrata.

U opoziciji ne štede riječi, propitujući da li je Turska zaista prijatelj Bosni i Hercegovini, te da li bi naša zemlja mogla trpjeti posljedice jer su neke zapadne zemlje otkazale gostoprimstvo sličnim skupovima.

“Ako je Erdogan rekao da je Srbija faktor stabilnosti, ako je Srbija država koja prednjači, onda mi je logičan izbor za ovaj skup bio Sava centar i li Arena u Beogradu, kako bi svoje riječi potkrijepio i djelima”, poručio je SDP-ov Saša Magazinović.

“Ja sam ubijeđen da će to imati negativne konotacije na BiH, obzirom da je takva vrsta skupa zabranjena u Njemačkoj. I ako takvom jednom prijatelju vi gurnete prst u oko ovakvim prstom, svakako će imati posljedice”, naveo je Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka.

Ako mogu dolaziti drugi predsjednici, zašto ne bi i šef turske države – kažu anketirani građani Sarajeva.

– “Mislim da to nije loše. Svaki dobronamjerni istup komšija, kad dolaze iz Hrvatske i Srbije, i ne pitaju, pa eto neka dođe i ovaj. Ja nemam ništa protiv”;
– “Ako mogu dolaziti predsjednici Hrvatske i Srbije, zašto ne bi i on. Ne vidim šta je problem”;
– “Neki kažu da je to predizborni skup? – Zar nije predizborni skup i u Neumu i u Mostaru, koja je razlika”;
– “Zašto ne bi došao? On je pomogao ovu državu,neka dođe”;
– “Ako je došao kao prijatelj BiH, u svrhu tolerancije pred izbore – da. A ako će ponoviti prošlost Turske, kada je Austro-ugarska zahvaljujući Turskoj preuzela BiH, kada je Turska prva priznala Srbiju, i kada u ratu ništa od te gospode nismo dobili, pitajte izbjeglice kako su prošli tamo – onda ne”, poručili su.

Turski predsjednik u Sarajevo dolazi 20. maja, kada će prisustvovati 6. Kongresu Unije evropskih demokrata Turske u dvorani Zetra. Unija je skup prijavila MUP-u Kantona Sarajevo, i očekuju da će tu biti između 10 i 15 hiljada ljudi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.