Ribari iz cijele BiH na Vrbasu, nastavljeno poribljavanje

Vijesti 16. maj 201816:43 > 19:47
N1

Bogat riblji fond Krupe i Vrbasa privukao je ribare iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona u Banjaluku. U Krupi na Vrbasu na trećem Memorijalnom ribolovnom kupu “Vladan Kos” takmičilo se više od 30 ribolovaca. U okviru turnira Vrbas je i poribljen mladicom.

Desetine ribolovaca bore se da ulove potočnu pastrmku, mladicu, škobalja ili mrenu i to na turniru koji nije takmičarskog karaktera.

“Ovo je jedna opuštena atmosfera gdje mi želimo našim gostima da se posvetimo maksimalno da bi oni otišli odavde zadovoljni i da nam dođu i sljedeće godine. A, mogu li ponijeti ribu koju upecaju? Ne, apsolutno nijedna riba se ne smije odnijeti. Po pravilima svaka riba se mora prihvatiti u mrežu, mora se osloboditi i vratiti nazad u vodu”, kazao je Pero Pavlović, Udruženje “Mladica”.

Trideset takmičara iz Bosne i Hercegovine ali i zemalja regioa nadgledalo je deset sudija.

“Što se tiče organizacje sve je u redu, u biti je obavljeno sve prema prravilima kao i u svakoj drugoj državi. Poribljena i pripemljena je staza, sve je na nivou”, naglasio je Miro Putnik, ribolovac iz Hrvatske.

“S obzirom da mi u Srbijii pecamo na Dunavu i ravničarskim rijekama i drugu vrstu ribe ovo je drgačije, mala voda i pastrmka zahtjeva dosta više umjeća, promjene taktike i mamaca”, naglasio je Ognjen Škiljević, ribolovac iz Srbije.

U okviru turnira nastavljeno je poribljavanje mladicom. Ukupno je u Vrbas pušteno 180 riba.

“Naravno da to radimo i da ćemo nastaviti sve to raditi da obezbjedimo da rijeka Vrbas ima ono što joj pripada a to je i mladica koja je autohtona vrsta ribe u Vrbasu”, kazao je Dušan Jovandić, predsjednik SRD Banjaluka.

Memorijalni turnir se već treću godinu održava u čast smrtno stradalog ribara i zaljubljenika u Vrbas, Vladana Kosa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.