Centar Salakovac kod Mostara spreman da primi 296 migranata

Vijesti 16. maj 201817:03 > 17:49
N1

Izbjeglički centar Salakovac koji se nalazi u blizini Mostara uskoro bi trebao zbrinuti migrante. Kapacitet centra je 296 mjesta. Provjerili smo kako teku pripreme, te da li je Centar spreman za njihov dolazak?

Izbjeglički kamp u Salakovcu djeluje punih 18 godina. Prije pet godina podijeljen je u dva dijela. Četiri barake postale su Centar za readmisiju bh. državljana. U drugom dijelu žive osobe kojima je BiH priznala status izbjeglice – siromašna Bosna i Hercegovina, nije zemlja u kojoj bi željeli ostati, smatra većina, no ne i naša sagovornica iz Sandžaka koja sa osmero djece i mužem ovdje živi pet godina.

“Ovdje nam je fino, imamo uslove sve, dobivamo hranu, djecu redovno šaljemo u školu, planiramo ostati ovdje, navikli smo, naša djeca su ovdje skoro sva rođena, i ovdje ćemo ostati najvjerovatnije, nećemo dalje ići”, kazala nam je jedna od korisnica Centra.

No njihov dosadašnji mir, prekinula je informacija o dolasku izbjeglica s Bliskog Istoka, a koje bi trebale boraviti u paviljonima koji se nalaze preko puta njih. Zbog informacija o porastu kriminala među migrantima koji borave u BiH, kažu boje se za svoju sigurnost.

“Dosta nas je strah, jer to je drugi narod, ne znaš jezik, bojiš se i za djecu i za sebe, jer ne znamo kakvi ljudi dolaze, panika nas hvata”, rekla je.

Vrata izbjegličkog centra u prvom redu trebala bi biti otvorena za porodice s djecom i djecu bez roditeljskog staranja. Centar ukupno može primiti 296 ljudi, no pored 40 priznatih izbjeglica koje tu žive, a koje dolaze iz Kosova, Makedonije, Moldavije, Sandžaka i Crne Gore potrebno je određena mjesta ostaviti i za građane u readmisiji.

“Ako bude po tri člana u prostoriji, može stati negdje oko 120-150 ljudi, zavisi sve od okolnosti, ako okolnosti budu zahtjevale, broj se može i povećati”, kazao je Edin Denjo, direktor Izbjegličkog centra Salakovac.

Iako se još uvijek ne zna kada bi prvi migranti trebali stići, u izbjegličkom kampu u Salakovcu u toku su završni radovi u pripremi smještaja. No ono što je poznato jeste da to da će svi biti smješteni u objektima koji su potpuno obnovljeni sredstvima UNHCR-a.

Migranti će dobiti vlastite sobe, s potpuno novim namještajem, a imat će na raspolaganju korištenje zajedničkih prostorija, poput dnevnog boravka i kuhinje.

“Također malena djeca ako dođu, imat će mogućnost vjerovatno za igraonicu, imamo posebno prostorije, imali smo učionicu gdje su se mogli koristiti kompjuteri, gdje su dodatni časovi, razne edukacije, tako da je sve organizirano”, poručila je Amela Gušo, uposlenica Centra.

Izbjeglice koje ovdje žive do sada su dobivale osnovni paket hrane i higijene mjesečno, a šta očekuje migrante još uvijek ne znaju, mnoge stvari će se tvrde morati odvijati u hodu. U toku su aktivnosti na polju sigurnosnog aspekta, radi se kažu sve kako bi u slučaju nekog problema mogli preventivno djelovati i spriječiti moguće neželjene posljedice.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.