Formiranje koalicija dok BiH prijeti pravni i politički haos

Vijesti 16. maj 201817:12 > 19:30
N1

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, poslanici bi ponovo trebali razmatrati prijedloge izmjena Zakona o krivičnom postupku, kao i Zakona o OSA-i.

Ustavni sud BiH ranije je po apelaciji Borjane Krišto neustavnim proglasio određene stavke navedenih zakona, a ako ne bude dogovora u Parlamentu o izmjenama, Sud bi članove mogao staviti van snage. U tom slučaju slijedi, mnogi tvrde, pravni haos. Dok su ključni zakoni na čekanju, političari u BiH i prije izbora već su počeli dogovarati koalicije.

Izborni zakon, bez dogovora. Posljedice – postizborni politički haos. Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, do sada, bez dogovora. Posljedice – sumnjiva lica bez adekvatnog nadzora. Zakon o krivičnom postupku, bez dogovora. Sutra novi pokušaj. Posljedice:

“Neka procjena je od 50 do 100 predmeta bi bili ugroženi, jer ukoliko bi Ustavni sud stavio odredbe van snage, Sud BiH ne bi imao pravni osnov za nastavak određenih predmeta koji su u toku. Podsjetimo da se tu radi o jako teškim predmetima koji se vode protiv ozbiljnih krivičnih djela”, naveo je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH.

Od usvajanja izmjena Zakona o akcizama, nakon kojeg je cijena goriva poskupjela u četiri navrata – predstavnici političkih stranaka nisu postigli dogovor oko gotovo bilo kog ključnog pitanja za stabilnost države. No, to ih nije spriječilo da počnu kovati ozbiljne planove za izborne pobjede, pa čak i postizborne koalicije. Slučaj Čović – Dodik. Da li će ove dvije stranke diktirati buduću vladajuću strukturu?

“Nikad ni predsjednik Čović niti neko od nas ne pomišlja da govori o tome i da ima neki plan u smislu izbacivanja ovoga ili onoga mi se nalazimo u izbornom vremenu nalazimo se u izbornoj kampanji CIK je raspisao izbore i narodi i građani ove zemlje će odlučiti ko će biti taj relevantan faktor”, poručila je Borjana Krišto iz HDZ BiH.

Bez HDZ-a i SNSD-a teško da će se moći formirati vlast nakon oktobra 2018. jer Savez za promjene nema kapacitet u RS-u da porazi Dodikov SNSD. Kaže DF-ov Damir Bećirović.

“Treba sačekati rezultate izbora ali postoji određena najava i očigledno da se samo traži još treći partner a za koga se može i pretpostaviti ko bi to mogao biti ukoliko bude određenog rezultata. Očigledno da se ide na partiju koja je iz Federacije i pretpostavljam da će to biti SBB”, kazao je.

Prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović i dalje je uvjeren da će Dragan Čović s ovom strankom sarađivati. Iz SDP i danas jasna poruka, isključivo s SDA ne bi u koaliciju. O saradnji s ostalim strankama odlučivat će članstvo. Iz Saveza za promjena poruka Čoviću, zašto pravi savez s izbornim gubitnikom?

“Mislim da je Čoviću Dodik poslužio kao slamka da se izvuče iz bijesa gospođe Merkel pa više onaj njegov plan B koji je bio blokada formiranja vlasti, rušenjem biračkih mjesta i tako dalje, taj plan B je postao eto koalicija s Dodikom, mislim da će se gospođa Merkel baš tome obradovati”, kazala je SDS-ova Aleksandra Pandurević.

Riječ je o interesnoj koaliciji, isključivo finansijske prirode. Jer da je drugačije Dodik bi s Čovićem u najmanju ruku trebao razgovarati o nekonstitutivnosti Srba u općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom, poručuje Pandurević.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.