Crnalić: Da sam na mjestu Tužiteljstva, ne bih pisao žalbu

Vijesti 16. maj 201817:21 > 17:49
N1

Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića, kazao je danas za N1 da ''ne bi pisao žalbu da je na mjestu Tužiteljstva'', komentarišući danas izrečenu oslobađajuću prvostepenu presudu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću.

Oni su, podsjećamo, bili optuženi za ometanje rada pravosuđa, zastrašivanje i uticaj na svjedoka.

Crnalić je za N1 kazao da je ”Tužiteljstvo sebi umislilo da može davati sadržaj izjavama”.

”Zadovoljan sam raspravnim postupkom jer je odbrana imala jednako kao i tužiteljstvo dokazivati svoje navode. Mi smo to činili, na kraju se vidjelo uspješno’‘, rekao je gost N1 televizije.

Kako je rekao Crnalić, ovaj postupak karakterističan je po tome što u njemu ima previše verbalizma.

”Riječi koje čovjek izgovara mogu biti protumačene na različite načine. Tužiteljstvo je sebi usmislilo da može davati sadržaj izjavama, ja sam izuzetno zadovoljan obrazloženjem Vijeća jer je Sud ozbiljno razmotrio odbranu i završne rječi. Naši branjenici su oslobođeni”, podsjetio je on.

Žalbu, da je na mjestu Tužiteljstva, ne bi ni pisao. 

‘Postoji mogućnost žalbe, ali da sam na mjestu Tužiteljstva, ne bih pisao žalbu. Znajući naše Tužiteljstvo, moram reći da očekujem da će se oni žaliti”, poručio je Crnalić.

Crnalić je držanje Radončića u cijelom postupku ocijenio ”stoičkim”.

 ”On je stoički podnosio. Za čovjeka koji je postigao takav uspjeh u životu to je doista teško podnijeti. On je zadovoljan obrazloženjem presude, bilo mu je vrlo važno kako će Sud obrazložiti, ja mislim da je sad veseo, šta će biti dalje, vidjećemo”, dodao je on.

Da li će Radončić nekog tužiti?

”Bile su ružne slike, Radončić s lisicama, bio je problem s njegovim zdravstvenim stanjem, nepovjerenje. Vraćanje u pritvor. Koliko ja poznajem gospodina Radončića, neće se on baviti nikakvim osvetama, on je zadovoljan onim što je Sud uradio”, dodao je Crnalić.

Optužnica, koja je potvrđena 15. februara 2016. godine, tereti Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Bilsena Šahman je optužena da je počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo ometanje rada pravosuđa, dok se Zijad Hadžijahić tereti da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U optužnici se navodi da je optuženi Fahrudin Radončić organizovao grupu ljudi s ciljem izvršenja krivičnih djela, a kojoj su optuženi Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić dobrovoljno pristupili.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.