Bez elemenata krivične odgovornosti za Radončića i ostale

Vijesti 16. maj 201819:21 > 19:54
N1

Sudsko vijeće Suda BiH izreklo je danas prvostepenu oslobađajuću presudu predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću i drugima, koji su bili optuženi za trgovinu uticajem i ometanje rada pravosuđa.

“U ime BiH objavljujem presudu: Optuženi Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobađaju se od optužbe”.

Nije bilo elemenata krivičnog djela koji se stavlja na teret Radončiću i ostalim u najkraćem bi se mogla sažeti oslobađajuća prvostepena presuda koje je danas izreklo Sudsko vijeće.

Teze Tužilaštva BiH ostale su u domenu pretpostavki, bez čvrstih i pouzdanih dokaza ili kako je navela predsjedavajuća sudskog vijeća, Tužilaštvo BiH propustilo je da jasno i precizno navede koja krivična djela se optuženima stavljaju na teret u odnosu na sve tri tačke optužnice.

Tužilaštvo BiH nije izvelo nijedan dokaz koji bi potvrdio da je grupa Fahrudin Radončića prijetnjama, zastrašivanjem i obećanjem nedopuštene koristi navodila svjedokinju Azru Sarić na davanje lažnog iskaza u svjedočenju na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini.

Kontakti koji su postojali među optuženim bile su poslovne, prijateljske i i porodične veze koje su datirale i prije inkriminiranog perioda, i kao takve nisu promjenje ni u vrijeme navodnog udruživanja.

Sud nije našao ni dokaze koji potvrđuju tezu Tužilaštva da je postupak vođen protiv Nasera Keljmendija u Prištini povezan sa postupcima koji se vode ili su vođeni u Tužilaštvu BiH.

“Teza Tužilaštva da se protiv Keljmendija i dalje vodi istraga u Tužilaštvu BiH jeste pravno nemoguća konstrukcija. Za opstojnost krivičnog djela ometanje rada pravosuđa neophodno je da se radi o krivičnom postupku koji se vodi po zakonima BiH. Iz provedenih dokaza jasno proizlazi da je Azra Sarić u to vrijeme trebala svjedočiti u postupku koji se vodio po zakonima Kosova. Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći nije krivični postupak” – obrazložila je sutkinja Mašović.

Sud nije pronašao ni elemente za krivičnu odgovornost Zijada Hadžijahića, kojem se na teret stavljalo da je pokušao utjecati da se zatvori istraga protiv Radončića, jer kako je kazala Mašović, Radončić i ostali u to vrjeme nisu za nju uopšte nisu znali. U obrazloženju presude navedeno je i da nema dokaza da je bilo ko utjecao na Predsjedništvo BiH kako bi supruga Zijada Hadžijahića bila imenovana za ambasadoricu u Sloveniji.

Izricanje presude Fahrudinu Radončiću i drugima proteklo je uz visoke sigurnosne mjere. Članovi i simpatizeri SBB-a, došli su u velikom broju, oslobađajuću presudu dočekali sa oduševljenjem i aplauzom

Izricanje presude u sudnici je pratila i Azra Sarić, koja je bila glavna svjedokinja Tužilaštva BiH u ovom predmetu. Predsjedavajuća Sudskog vijeća kazala je kako Sarić imovinsko pravni zahtjev može ostvariti u parničnom postupaku, dok će troškove suđenja koje je trajalo dvije godine pasti na teret budžetskih sredstava.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.