Radončić: Izetbegović je mene dva puta majstorski pokrao

Vijesti 16. maj 201821:22 > 17. maj 2018 08:01
N1

Gostujući u Pressingu na N1, Fahrudin Radončić je komentarisao eventualnu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, ali i eventualne protukandidate iz SDA.

Da li će biti kandidat za Predsjedništvo BiH?

“Nije mudrost Dodika i Čovića tjerati od Sarajeva. Nego ih vezati za Sarajevo. Ja još nisam odlučio. 70.000 članova SBB-a predlaže kandidate. Ako SBB procijeni da kadrovi SDA nisu kalibri – onda ne treba isključivati moju kandidaturu”, izjavio je Radončić.

“Ako vidimo da ima Bošnjak koji ima karizmu, poštovanje tih ljudi, Srbi i Hrvati će dati najjače igrače. Ne volim ni Dodika ni Čovića u ljudskom smislu, ali su najjači eksponenti tih naroda u političkom smislu. Svađa ne odgovara Bošnjacima, ona jača separatizam”, izjavio je Radončić.

“Ako vidimo da SBB ima kandidata koji može da parira SDA – ja sam toliko realizovan od života, mogu reći da sam hodajuća institucija. Ne mogu proći gradom bez grljenja i ljubljenja. Ako budem mogao – u 61. ću bježati od kandidature”.

Radončić je dva puta bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, 2010. i 2014. godine – a oba puta ga je pobijedio Bakir Izetbegović.

“Izetbegović je mene dva puta majstorski pokrao. 2010. kada je bila razlika 20.000 glasova, 90.000 glasova je poništeno. Ja sam vodio, pa je došlo glasova da me Bakir pretekne. Od kud 30 tona materijala glasova u CIK-u. Ja vam kažem, kao neko ko se bavi tim biznisom, papir bude teži. Mi imamo matematičke dokaze da su krali”.

“Morate biti korektni na mom mjestu. Izetbegović je zbog svog oca, a ne zbog rezultata – brend. Nije sramota izgubiti od njega. Od drugih kandidatura – ne bih komentarisao”, izjavio je, poručivši:

“Čekat ću 10. juni”.

A koga bi voli da vidi kao protukandidata iz SDA, Sebiju Izetbegović ili Denisa Zvidzića?

“Zvizdić je pokazao nekompetentnost, neznanje, indolenciju. U nekom smislu bih volio da bude kandidat SDA. Kao takav nesposobam, kukavica i dezerter koji je pobjegao u čuvenu minhensku brigadu. Niko neće reći da je pobjegao iz ove zemlje kada je bilo najteže”.

A u Sebiji Izetbegović?

“Nerado komentarišem. Ako SDA misli da najbolji rezultat može napraviti održavanjem brenda Izetbegović – nije korektno da komentarišem njihov konačni izbor”.

Što se SBB-a tiče, Radončić je rekao: “Možda bi bilo najbolje kandidirati dobru, kvalitetnu osobu ženskog pola iz SBB-a, da vidimo ima li potencijala da Bošnjaci daju ženu za predsjendika. Brine me da li će se bilo koja osoba moći nositi sa dvojicom robusnih igrača Čovićem i Dodikom”, poručio je Radončić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.