Radončić o dolasku Erdogana: Što bi to radilo Sarajevo?

Vijesti 16. maj 201822:27 > 22:29
N1

Lider SBB-a Fahrudin Radončić u Pressingu na N1 komentarisao je najavljenu posjetu Recepa Tayyipa Erdogana predstojećeg vikenda Sarajevu.

“Nije 200.000 Bošnjaka dalo svoj život da bi ovu zemlju neko nekom ostavljao u amanete. Turska je nama potrebna kao saveznik i prijatelj, ali i tu postoje limiti. Kandidirali smo se da budemo zemlja EU, prihvatili smo da vodimo politiku EU.
Ako nijedna zemlja ne želi da primi Erdogana da on ima predizborni skup zašto bi to radilo Sarajevo. Nema gospodin Erdogan toliko glasača u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, da bi njemu to bilo zanimljiv”
, kazao je Radončić.

“Bojim se da je ovo demonstracija Zapadnoj Evropi da može reći – evo ja sam tu, na Balkanu. Problem je da otvaramo vrata, nemamo standarde i procedure ko ovdje može da ima skupove. Sutra će vam neki ludi Vojislav Šešelj reći, kad može Erdogan, mogu i ja. Bojim se da etabliramo jedno pravilo koje može da košta ovu zemlju”, poručio je Radončić.

“Imamo neke stvari koje niko ne želi da spomene. To su tabu teme. Vi u Turskoj ne možete biti gospodin Zukić ili gospodin Radončić. Morate promijeniti prezime. Tamo se ne prizna bošnjačka nacija. Da li je usvojena rezolucija o Srebrenici? U Ankari sam rekao – ne može biti BiH prva u srcu a deveta ili 10. po investicijama”, kazao je Radončić.

“Moramo učiti malo od Trumpa. Da vidimo šta su realne turske investicije. Erdoganov glavni partnerna Balkanu je Srbija. To se krije od Bošnjaka. Za saradnju sam sa Turskom, to je zemlja NATO pakta, prirodni je saveznik, ali mislim da u tom odnosu mora postojati blaga ravnopravnost”, izjavio je Radončić.

On je dodao i to da bliskost sa Turskom BiH više približava Rusiji nego što je to potrebno i pametno.

Cijelu emisiju pogledajte u prilogu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.