Izetbegović i Radev na ramazanskoj večeri u Sofiji

Vijesti 17. maj 201807:06 > 07:07
N1

Naše religije mogu biti različite na Balkanu, ali naše vrijednosti su zajedničke i možemo živjeti u miru, izjavio je predsjednik Bugarske Rumen Radev, koji je organizovao ramazansku večeru u Sofiji, a kojoj je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Večera je organizovana u hotelu Crystal Palace, a uoči današnjeg Samita EU-Zapadni Balkan, a osim Izetbegovića, prisutni su bile i brojne diplomate, predstavnici religija prisutnih u Bugarskoj, kao i akademici.

“Naše religije mogu biti različite na Balkanu, ali naše vrijednosti su zajedničke i možemo živjeti u miru. Različite vjere u Sarajevu i Sofiji nastavljaju da mirno koegzistiraju na svetim mjestima, muzejima i kulturnim spomenicima”, rekao je Radev, navodeći da Izetbegovićevo prisustvo pokazuje svjesnost odgovornosti lidera Zapadnog Balkana.

“Kao što je svako sveto mjesto ima mjesta za sve, tako i naša srca imaju mjesta za sve. Samo želimo mir u našim životima”, dodao je.

U Sofiji se danas održava Samit EU-Zapadni Balkan, na kome osim predstavnika EU, učestvuju lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Domaćin sastanka je premijer Bugarske Bojko Borisov, a sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća. On predstavlja EU, kao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Također, na samitu učestvuju i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, visoka predstavnica EU Federica Mogherini, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, kao i predstavnici Svjetske banke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.