Bucalo: U BiH kao u vicu – ovdje ni krize ne uspijevaju

Vijesti 17. maj 201808:16 > 08:17
N1

Danas je Samit Evrope i Zapadnog Balakana, prvi nakon 15 godina posvećen regionu. Organizovanje je proteklo uz poteškoće. Pojedine zemlje su odbile učestvovati zbog prisustva Kosova. Hoće li deklaracija biti usvojena i gdje je BiH u cijeloj priči za Novi dan govorio je Elvir Bucalo, novinar i dugogodišnji dopisnik iz Brisela.

Bosna i Hercegovina skoro pa neminovo ide prema još jednoj krizi. Možemo li ipak očekivati neke pozitivne pomake, barem na evropskom putu?

Ima vic u kojem se kaže da u BiH ništa ne uspjeva, pa čak ni krize. Mi smo se navikli na različite vrste krize. Zasad građani, ne znam kako, preživljavaju. Svi ovi što vode ovu državu bave se vlašću i kako izazivati krize. Evropljani, s druge strane, gledaju da popravljaju socio-ekonomski položaj u BiH i regiji. Ovaj Samit tako i treba gledati, ovo nije samit proširenja. Nove stvari će biti dogovorene od roaminga do infrastrukturnih projekata. To je ono zbog čega ljudi u BiH trebaju osjetit boljitak, ne što su nas doveli naši političari, nego što je Evropa shvatila da treba povezivati ljude.

Da li je uspješnost današnjeg Samita dovedena u pitanje. U organizaciji je bilo izvjesnih problema zbog učešće Kosova?

Bilo je za očekivati da Španija, jedna od članica EU koje nisu priznale Kosovo, koja ima unutrašnjih problema sa Katalonijom, i sasvim je bilo očekivati da španski premijer neće prisustvovati Samitu. Određena je neka vrsta tehničkih prilagodbi zbog toga što neće biti španskog premijera.

Hrvatska, Turska i Rusija trenutni su igrači koji se uključuju u dešavanja u Bosni i Hercegovini, imamo li mi više štete nego koristi od ovih upliva?

Hrvatska ima dvostruku ulogu u svemu tome, ima taj unutrašnjopolitički interes, ali i Hrvatska će uskoro biti predsjedavajuća Unije. Ne bih ulazio u to šta drugi rade i žele i kakvi su njihovi planovi, problem je prvenstveno u nama samima.

Ko je taj ko nam najviše može pomoći na putu prema EU?

Sami sebi možemo najviše pomoći. Evropljani nam poručuju da treba veći fokus, ali i oni na kraju dana kažu imate izbore, imate demokratski proces, imate partije da ih ne možete pobrojati – birajte najbolje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je ovih dana da Bosna i Hercegovina kreće na jedan period od 8 do 10 godina kada bi trebala ispuniti sve standarde i biti zemlja po volji građana. Imamo li mi vremena za to?

Nekad je na televiziji bio intermezzo i tada smo se svi kod kuće pitali zašto je taj intermezzo, možda premotavaju trake ili smišljaju odgovore na nemoguća pitanje. Možda i oni ubace intermezzo da smisle odgovore. Ovo je politička izjava koju ne treba shvatiti ozbiljno. Sličnih izjava imamo i u komšiluku. Šta drugo da kažu? Držeći vlast oni obećavaju da će, ako ostanu na vlasti, da će nam biti bolje. U uređenoj zemlji nije uopšte bitno ko je u predsjedništvu.

Jučer su iz Evropske komisije potvrdili da nam stiže oko 500 dodatnih pitanja. Međutim, kako smo saznali, tu neće biti velikih političkih pitanja nego više tehničke stvari. U svjetlu ovoga kada možemo očekivati kandidatski status?

Nedavno sam gotovo poluljut pitao Mogherini kako je moguće da ste planirali da BiH 2019. postane kandidat, a žena je rekla: “Jednostavno, što prije uradite svoj dio posla i mi ćemo svoj”. Bolje razmišljati da će se to desiti u nekoj bliskoj budućnosti, pa da budemo prijatno iznenađeni, nego da se nadamo da je krajem godine i da se razočaramo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.