N1 u patroli sa MUP-om KS: Koji su savjeti za građane

Vijesti 17. maj 201808:16 > 08:25
N1

U mjesecu aprilu 2018. godine, na području Kantona Sarajevo registrovano je 361 krivično djelo, što je sedam posto više nego u aprilu prošle godine, navodi se u izvještaju o radu MUP-a KS.

Najznačajnije povećanje zabilježeno je u oblasti protiv zdravlja ljudi, potom slobode i prava ljudi, ali i sigurnosti javnog saobraćaja.

Ekipa N1 je provela vrijeme sa jutarnjom patrolom MUP-a Kantona Sarajevo. Članovi patrole Prve PU Stari grad su razgovarali sa reporterkom N1 Hanom Sokolović o problemima s kojim se najčešće susreću, te o toku jednog policijskgo dana.

Svaka smjena je različita i za sebe specifična. Najčešće intervencije su po pitanju saobraćaja, mirujućeg saobraćaja, po pitanju građana, bilo da se radi o porodičnom problemu ili komšijskom. U našem poslu nema pravila, nekada ima posla nažalost, a nekada prođe cijeli dan bez intervencije“, kazali su.

Policajac Ermin Dahić je objasnio da su najveći izazovi po pitanju džepnih krađa.

Najizazovnije i najveći problem je po pitanju džepnih krađa, posebeno u dijelu Starog grada. Posebno kada dolaze turisti, koristi se njihova nepažnja i kradu se njihove stvari. Mi aktivno radimo na suzbijanju i sprečavanju toga, koliko možemo“.

Poruka građanima?

Građani da čuvaju stvari i kada vide sumnjiva lica da obavijeste policijske službenike. Svaki građanin treba da bude policajac, vrlo nam je važna saradnja policije sa građanima. Građani tako preveniraju vršenje krivičnih djela. Pozivom mogu spasiti nečiju imovinu i pomoći policijskim službenicima”, kazao je i dodao:

Nedavno je promijenjen zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja, povećane su kazne za teže prekršaje. Ti prekršaji su se znatno smanjili, građani su obazriviji“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.