Parlamentarci danas o migrantima u BiH i regionu

Vijesti 17. maj 201810:37 > 10:40
N1

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi, između ostalog, trebalo da bude riječi o migrantskoj krizi u BiH i regionu.

Poslanici bi trebalo da razmotre informaciju Savjeta ministara o sprovođenju plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi sa pitanjem izbjegličke krize u regionu i EU, te pregledu situacije u vezi sa migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Na dnevnom redu je i zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ BiH.

Predloženim zakonom sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH i njime se propisuje sadržaj pisanog zahtjeva u vezi sa tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlašćenje, te uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženje mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važenje naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Ustavni sud BiH prošle godine prihvatio je apelaciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto i proglasio neustavnim tri odredbe Zakona o OBA.

Poslanici bi u drugom čitanju trebalo da se izjasne o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojima se predviđa produženje trajanja službe profesionalnih vojnih vojnika.

Ovim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, sa dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regiona.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u vezi sa ispunjavanjem psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Predstavnički dom trebalo bi da obavi raspravu o izvještaju Evropske komisije za BiH za 2018. godinu, u kojem je, između ostalog, konstatovano da se BiH nalazi u ranoj fazi sprovođenja reforme javne uprave, te da je određen pomak postigut u pravosudnom sistemu, ali da reforme generalno sporo napreduju.

Naglašeno je da postoji određeni nivo pripreme kada je riječ o borbi protiv korupcije, ali da je ona široko rasprostranjena te je zbog toga i dalje izražena zabrinutost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.