Imam iz Zenice avionom obilazi džematlije

Vijesti 17. maj 201811:39 > 11:40
Anadolija

Derviš Varešlija je imam iz Zenice koji živi i radi u Norveškoj. Za Anadolu Agency (AA) govori o položaju Bošnjaka i aktivnostima Islamske zejednice u toj skandinavskoj državi.

Derviš Varešlija je završio Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, Ekonomski fakultet, master studij na Islamskom pedagoškom fakultet u Bihaću, a trenutno je na doktorskom studiju IPF-a u Zenici.

Pored navedenog, od 2014. godine je auditor i konsultant pri Agenciji za certificiranje halal kvalitete iz Tuzle. Član je međureligijske organizacije koja okuplja preko dvadeset različitih vjerskih zajednica u Norveškoj.

Od februara 2003. godine radi kao imam pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj, u džematima Drammen i Lillehammer-Gjovik. Živi u gradu Asker (turski naziv za vojnika) koji ima 60.000 stanovnika, a nalazi se između Osla i Drammena.

Džematlije iz različitih krajeva BiH donijeli svoje običaje

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj broji oko 9.500 članova, dok džemat Drammen, kao jedan od većih ima oko 1.400 članova, a džemat Lillehammer-Gjovik oko 300 članova.

“Specifičnost svakog od džemata ovdje u Norveškoj, jeste da članovi dolaze iz svih krajeva BiH. Džematlije naših džemata, osim različitih sudbina, sa sobom su donijeli i mnoštvo običaja specifičnih za određeni lokalitet u domovini, pa su tim različitostima uveliko obogatili naše džemate, a samim time i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Norveškoj”, ističe u razgovoru za AA Derviš ef. Varešlija.

Geografski položaj Norveške i raštkanost Bošnjaka usložnjava njihovu komunikaciju. Efendija Varešlija ističe da sa kraja na kraj džemata pređe više od 300 km različitim prevoznim sredstvima, ponekad čak i avionom.

“Džemati Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj se po mnogo čemu razlikuju od džemata u domovini. Na primjer, moj džemat obuhvata više od deset gradova i približnu površinu Bosne i Hercegovine. Vožnja s kraja na kraj džemata podrazumijeva prelazak više od 300 km. To iziskuje mobilnost imama i mnogo prijeđenih kilometara automobilom, vozom, brodom, a ni posjete džematlijama avionom, nisu rijetkost. U vremenskom periodu od 14 dana, obiđem mjesta u kojima ima makar mali broj Bošnjaka gdje obavljamo mektebsku pouku i dnevne namaze (molitve), ali i sve druge aktivnosti od rada sa omladinom, preko redovnih okupljanja različitim povodima”, navodi ef. Varešlija.

Brojni humanitarni projekti

Članovi Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj su mnogo aktivni u humanitarnom radu kroz koji pomažu svoje sunarodnjake u domovini, ali i onima koji su u potrebi od Japana i Mijanmara do pojedinaca koji su teško bolesni. Kroz ove projekte odgajaju svoju djecu i članove i uče ih radnim navikama.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Tokom posljednjih godina pokrenut je jedinstveni projekat “Mektebski kurban”. Želja nam je bila da djeca kroz mekteb prikupljaju novac koji zarade pomažući roditeljima ili uspjehom u školi, te ga pohranjuju u mektebsku kasu. Tokom mektebske godine prikupi se dovoljno novca da se obezbjedi četiri do pet kurbana koji se distribuiraju preko imama u povratničkim džematima najugroženijim porodicama. Na ovaj način djeca stiču radnu naviku i svojim primjerom pokazuju da za uspjeh nije potrebno mnogo novca, već upornost i želja da se pomogne ugroženima. Do sada smo uspješnu saradnju imali sa glavnim imamom u Bosanskoj Dubici, te džematima na području medžlisa Vitez i Foča”, navodi efendija Varešlija.

Džemati Drammen i Lillehammer su, također, aktivni na humanitarnom polju. Nakon što su 2014. godine Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave, prikupljeno je mnoštvo odjeće i drugih potrepština koje su poslane u domovini. Također, uz asistenciju džemata Šerići i opštine Zenica, kupljena je kuća za dvije porodice koje su ostale bez krova nad glavom.

“Svaki mjesec desetine naših džematlija odvajaju određeni iznos i pomažu koliko su u mogućnosti. Akcije su vođene za pomoć narodu Japana prilikom razornog zemljotresa, bosanskim jetimima, Rohinja muslimanima u Mijanmaru, siromašnima i za potrebe liječenja… U posljednje vrijeme učestvovali smo u akcijama pomoći za malog Ajdina koji se liječi u Turskoj, te za porodicu tragično nastradalog imama Admira Vukovića”, dodaje efendija Varešlija.

Ramazan u Norveškoj

Poznato je da su dani u Norveškoj skoro bez noći tokom ljetnih i skoro bez dana tokom zimskih mjeseci. To podrazumijeva privikavanje stanovništva na razne vremenske i klimatske krajnosti. Tokom zimskog perioda, podrazumijeva se da radnici, radeći uobičajeno radno vrijeme od osam do 16 sati, odlaze i vraćaju se s posla po mrkloj noći. S druge strane ljetni period podrazumijeva noć kao blagi sumrak od ponoći do tri ujutro nakon kojeg se sunce pojavljuje na nebu.

Izazov određivanja vaktije u ovakvim područjim još uvjek nije riješen, pa se muslimanske zajednice uglavnom oslanjaju na instrukcija iz matičnih država.

“Ramazan u ovim mjesecima je jako specifičan. Post traje preko 20 sati, od ranih jutarnjih sati pa skoro do 23 sahata navečer. Nakon čega nastupa trka s vremenom, jer u manje od četiri sahata treba obaviti akšam namaz, iftariti se, otići na teraviju, vratiti se na sehur i obaviti sabah namaz. Iz tih razloga pokrenuta je procedura iznalaženja olakšica za postače u ovom dijelu svijeta. Nadamo se da ćemo uskoro imati riješeno pitanje posta i namaske vaktije”, navodi efendija Varešlija.

Bošnjaci su najintegrisanija zajednica u Norveškoj

Po posljednjim podacima Norveške državne agencije za statistiku broj Bošnjaka je nešto preko 13.000. Pored toga što su kvalitetno integrisani spadaju i među najobrazovaniji dio norveškog društva.

“Jako su dobro integrisani, te su po većini parametara najintegrisanija zajednica u Norveškoj”, naglašava efendija Varešlija.

Ističe da su dolaskom u Norvešku tokom rata u BiH, raspoređeni u 278 kommuna (opština), od 354 kommune koliko ih ima u Norveškoj.

“Bošnjaci su veoma raštrkani u ovoj prostranoj zemlji. Agencija za statistiku nedavno je objavila podatke o srednjoškolskom obrazovanju koji su jako zanimljivi”, kaže efendija Varešlija.

Tako, navodi procenat onih koji završe srednju školu među autohtonim Norvežanima je 51 posto kod mladića i 66 posto kod djevojaka, dok je taj procenat među doseljenicima iz Bosne i Hercegovine 85 posto kod mladića i 87 posto kod djevojaka.

To je, navodi efendija Varešlija, najbolji rezultat među svim narodima koji su obuhvaćeni tim istraživanjem. Također, je, kaže, zanimljivo da je i procenat visokoobrazovanih veći kod Bosanaca, nego kod Norvežana.

“Sve navedeno, uz marljiv rad, doprinijelo je ugledu koji Bošnjaci uživaju u norveškom društvu. Kroz djelovanje naše zajednice uključeni smo u rad brojnih međureligijskih organizacija i na taj način želimo dati doprinos opštoj slici muslimana u Norveškoj. Ovakav vid djelovanja ublažava islamofobiju koja, i u ovom dijelu svijeta, uzima maha”, poručuje efendija Derviš Varešlija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.