Rasprava o Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o OSA-i

Vijesti 17. maj 201812:18 > 12:20
N1

Predstavnički doma Parlamentarne skupštine BiH (PDPS) počeo je raspravu o zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH po hitnom zakonodavnom postupku.

Borjana Krišto iz HDZ-a je kazala da se ova tačka trebala naći i ranije, kao i izmjene Zakona o kaznenom postupku.
“Ovdje nije opravdan zahtjev o hitnom postupku. Nije jasno opisan obim diskrecije koju daje ovlašteni sudac. Da ide ili po skraćenoj ili redovnoj proceduri kako bi svoje mišljenje mogla dati i povjerenstva. Ovim prijedlogim se ne provodi Odluka Ustavnog suda BiH”, rekla je Kristo.

I Mirsad Đonlagić iz SBB smatra da izmjene Zakona o OSA-i ide po redovnoj proceduri.

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odredbe Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), koje se odnose na tajno prikupljanje podataka, za koje je potrebno sudsko ovlaštenje, proglasio neustvanim, izmjene tog zakona trebali bi razmatrati poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici koja je počela u Sarajevu.

Vijeće ministara BiH zatražilo je od Doma da se te izmjene razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku imajući u vidu činjenicu da Ustavni sud postojeće odredbe Zakona može staviti van snage, zbog čega bi mogao nastupiti pravni vakuum.

Ustavni sud reagirao je po apelaciji dopredsjedavajuće Predstavničkog doma Borjane Krišto, a novi zakon propisuje da nalog za prisluškivanje mora sadržavati vrstu komunikacije koja se namjerava prisluškivati, vrstu informacija, evidencija, dokumenata koji se moraju prikupiti, te ovlaštenja koja će se primijeniti u te svrhe.

Nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera. Na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjesec.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.