Svjetski dan telekomunikacija: Gdje je Bosna i Hercegovina

Vijesti 17. maj 201816:06 > 19:35
N1

Svjetski je dan telekomunikacija i informacionog društva. Stručnjaci poručuju da Bosna i Hercegovina treba da uhvati korak s novim trendovima i putem odgovarajućih strateških te legislativnih rješenja. No, kaskamo u mnogim sferama, poput uvođenja novih tehnologija u oblasti prijenosa podataka.

Etiopija je zemlja u kojoj je prije više od tri godine profunkcionirala 4G mobilna mreža. Pravni okvir za uvođenje 4G u Bosni i Hercegovini stvoren je tek prije godinu dana. Tada je i državni resorni ministar najavio da će do kraja prošle godine biti uvedena nova tehnologiju u oblasti mobilnih komunikacija.

“Politika sektora će biti vrlo brzo gotova onda odmah i 4 G mreža. Kao što su mi rekli iz telekom operatera za 6 mjeseci će biti puštena mreža. Imamo sve spremljeno da odmah nakon 4 G mreže pustimo i 4+ G mrežu i tako ćemo biti jedini u ovom dijelu Evrope koji imaju tu mrežu”, kazao je Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Trenutno smo jedini uz Ukrajinu u Evropi koji i dalje na usluzi imamo 3 G mrežu. Iako je ministar Jusko i prije nekoliko dana izjavio da su pri kraju aktivnosti u vezi s implementacijom 4 G mreže njegov pomoćnik potencira uslov da sa zakondavne strane bude sve u redu. Još se čeka sudbina Odluke o uvjetima pod kojima će Regulatorna agencija za komunikacije izdati dozvolu za 4G mobilnim operatorima u BiH, te cijeni, načinu i postupku plaćanja dozvola.

“Mi smo preuzeli tu obavezu na sebe kao nadležno ministarstvo da tu odluku uputimo na mišljenja entitetskim ministarstvima i očekujemo povratnu informaciju pa šaljemo materijal na Vijeće ministara ukoliko ne bude dodatnih zahtjeva od ova 2 ministarstva”, naglasio je Vlatko Drmić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa

U Evropi je 4G mreža ušla u upotrebu 2012. godine. Za razliku od 3G mreže, omogućuje i do sedam puta veću brzinu prijenosa podataka, kao i prijenos većih blokova podataka istovremeno. ( GFX Prednosti 4 G ). Naši susjedi već godinama uživaju ove koristi.

“Kada smo već zadnji u ovom procesu možemo da učimo na tuđim greškama. Nadam se da će sve ići dobro. Mislim da u tehnološkom smislu nećemo puno zaostati jer smo dobili uvjerenja iz naših telekoma da će se možda ići ne samo na 4G već na 4 i po G. Znate svijet govori o petoj generaciji”, kazala je Amela Odobašić, RAK.

Taj svijet je naša regija jer su u Hrvatskoj i Srbiji već predstavljene mogućnosti 5 G mreže. Očekuju da će je imati već za dvije godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.