Najvažnije poruke zemljama Zapadnog Balkana iz Sofije

Vijesti 17. maj 201817:38 > 19:19
N1

Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

15 godina nakon sastanka u Solunu i obećanja EU da će države Zapadnog Balkana, kada za to ispune uvjete postati članice, evropski lideri i lideri Zapadnog Balkana za istim stolom.

No, balkanska šestorka još je daleko od članstva. Danas usvojena deklaracija potvrđuje evropsku perspektivu, ali naglašava i dobro poznate uvjete za članstvo – vladavinu prava, demokratiju, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštivanja ljudskih prava i pripadnika manjina.

“Da budem jasan, agenda za povezivanje nije alternativa, niti zamjena za proširenje. To je način da se efikasnije iskoristi vrijeme od danas do proširenja, kako naši građani i biznisi ne bi čekali benefite EU integracija. Jer ne vidim drugu budućnost zapadnog Balkana, osim u EU. Nema plana B”, potvrdio je Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća.

Stoga, mora se dati jači zamah u realizaciji plana A, ispunjavanju uvjeta i provođenju reformi koje EU očekuje od nas. I dalje najveća prepreka jesu odnosi među samim zemljama zapadnog Balkana- naglasili su to evropski lideri.

“Saradnja među zemljama Zapadnog Balkana nije jednostavna, ali je neophodna”, poručio je Antonio Tajani, predsjendik EU parlamenta.

“Znamo, iz našeg iskustva, tamo gdje se ljudi susreću, da padaju barijere i nestaju negativnosti, tako da vjerujem da ćemo brzo ostvariti napredak”, poruka je Angele Merkel, njemačke kancelarke.

Napretku se nada i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbetović koji je na samitu predvodio delegaciju naše zemlje zemlju. Stava je da EU mora razumjeti strukturu BiH, ali i da se naša zemlja mora refomisati.

“BiH očigledno ima prijatelje, ima one koji žele da joj pomognu, i mislim da u sljedećih 8-10 godina mi možemo definitivno dovesti u poziciju koju ona zaslužuje, koj zaslužuje narod u BiH. Da bude članica EU, i NATOa i da izgradi svu bitnu infrastrukturu potpomognuta od strane prijatelja iz EU”, poruka je Bakira Izetbegovića.

“Svi reformski procesi koji traju i koji će se dešavati u narednom periodu u potpunosti uvaže ustavnu strukturu BiH, i nadležnosti i RS i FBiH i drugih nižih nivoa vlasti”, kazao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

“Ali je činjenica niti je Evropa spremna za nas niti smo mi sada spremni za Evropu, ali naredni period treba popunjavati konkretnim mjerama”, rekao je Željka Cvijanović, premijerka RS.

Upravo na reformi EU prije proširenja insistira francuski predsjednik Emmanuel Macron, što je danas još jednom naglasio.

“Posljednjih 15 godina su pokazale put slabljenja Evrope, dok smo sve vrijeme radili na njenon proširenju. Nećemo učiniti uslugu ni zemljama kandidatima ni nama ako budemo imali mehanizam koji, na neki način, bez pravila ide stalno ka novom proširenju”, izjavio je Macron.

Evropska unija nastavit će ulaganje u instrastrukturne projekte, cestovno povezivanje i komunikacije sa 10 milijardi eura. EBRD je također obećao nastavak podrške na gradnji koridora 5C.

“Danas je bilo govora o koridoru 5C, jadransko- jonskoj autocesti, naravno o autoputu Sarajevo – Beograd, to su mega-projekti koji će dati jedan impuls i privredi, jer građevinarstvu vuče otpirlike 50 ostalih grana industrije”, dodao je Izetbegović.

U međuvremenu BiH očekuje do kraja ovog mjeseca i dodatna pitanja Evropske komisije, nakon procjene odgovora koje smo poslali. Ministar Crnadak vjeruje da će ona biti tehničke prirode i da neće otežati proces dobijanja kandidatskog statusa. Da li ćemo sa tim statusom otići na naredni samit najavljen za dvije godine u susjednoj Hrvatskoj – za BiH je uvijek nezahvalno prognozirati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.