Softić: Poštovati procedure, sve ostalo jedna vrsta ucjene

Vijesti 17. maj 201817:57 > 18:06
N1

Polovinom juna mogli bi biti poznati svi kandidati za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Izbor nikada nije bio neizvjesniji ni u samim strankama. U SDA će sutra biti odlučeno na koji način će biti izabran kandidat ove stranke.

U igri su četiri kandidata koja su dobila najveći broj glasova općinskih organizacija SDA. Jedan od njih Denis Zvizdić ranije je najavio odustajanje od kandidature, ukoliko se odluka prepusti Konvenciji stranke i tajnom glasanju. Konvencija je zakazana za 26. maj. Umjesto toga, traži od Predsjedništva da samo odluči. No, Safet Softić i Šefik Džaferović drugačijeg su mišljenja.

“Očekujem da i Predsjedništvo stranke utvrdi prijedlog od četiri imena i dostavi konvenciji i da se ona izjasni tajnim glasanjem”, kaže Šefik Džaferović.

“Po meni važno jeste da se ova procedura od početka do kraja ispoštuje i mislim da je to ključno za jedinstvo, sve ostalo bilo bi improvizacija unutar i pomalo bi ličilo na jednu vrstu ucjene”, dodaje Safet Softić.

No, Denis Zvizdić ove sedmice bez izjava za medije, ranije je kazao kako bi upravo Konvencija mogla dovesti do raslojavanja stranke. Prijedlog kadrovske komisije tvrdi nije bio praćen analizom kandidatura sa terena. Na kojeg kandidata je pritom mislio nije pojasnio, no od predložena četiri kandidata, jedino Sebija Izetbegović nema političkog iskustva. I ona bez izjava za medije, no upravo o njoj se najviše govori.

“Mislim da je ovolika medijska pažnja u odnosu na ime Sebije Izetbegović potpuno nepotrebna unutar SDA i vjerovatno je ta medijska pažnja prouzročila da gospođa Sebija zaista i dobije repektabilan broj kandidatura s terena”, naglašava Safet Softić.

Ukoliko se obistine prognoze da će Sebija Izetbegović biti kandidatkinja SDA u utrci za člana bh. Predsjedništva, značit će to nastavak vladavine porodice Izetbegović i to punih 28 godina.

Na to se osvrnuo i Fahrudin Radončić lider SBB-a gostujući u Presingu N1.

“Ako SDA misli da najbolji rezultat može napraviti održavanjem brenda porodice Izetbegović, to je njihovo legitimno pravo”, podvlači Radončić.

SBB će ponuditi kandidata ukoliko procijeni da za ovu poziciju nema dovoljno jake osobe koja se može nositi sa izglednim Dodikom i Čovićem, kazao je je Radončić koji nije u tom slučaju isključio ni mogućnost svoje kandidature. Više će biti poznato 10. juna.

“Bilo bi možda najbolje kandidirati dobru, kvalitetetnu obrazovanu žensku osobu iz SBB-a”, dodao je Radončić aludirajući na potpredsjednicu SBB-a Adisu Omerbegović Arapović koja se posljednjih sedmica često spominje u kontekstu kandidature za ovu funkciju.

A nakon što su općinske organizacije potvrdile većinom glasova ime Denisa Bećirovića kao kandidata SDP-a, referendum stranke koji je zakazan za kraj mjeseca mogao bi to ozvaničiti. Kandidate će imati i ostale stranke. Nezavisni blok za sada pregovora oko zajedničkog kandidata, nezvanično, Dine Konakovića, ili pak Senada Šepića.

“I ja u ovom trenutku ne znam je li došlo do dogovora. Mislim da će u narednih peta dana sve biti poznato”, kaže Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka.

Za sada je poznato i nekoliko nezavisnih kandidata poput prof. Mirsada Hadžikadić, Banjalučanina koji živi u Americi, te Đenana Skelića, profesora psihologije na zeničkom Univerzitetu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.