Džananović-Miraščija o Samitu u Sofiji i posjeti Erdogana

Vijesti 17. maj 201818:15 > 19:11
N1

Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka sarajevskog Univerziteta, je komentarišući dolazak turskog predsjednika Erdogana u BiH rekla da je "organiziranje predizbornog teferiča sa svjetskim liderom isto što i pozvati Elona Muska da vam zavrće šarafe kući". Komentarisala je i Samit EU - Zapadni Balkan održanog u Sofiji.

Istakla je da treba biti zahvalan Bugarskoj kao predsjedavajućoj Evropske unije što je prepoznala značaj proširenja i na druge države, ali da Samit nije polučio efekte kao u Solunu 2003. godine.

“Stvarni efekti, poruka i rezultati Samita nažalost su drugačiji. Samit je održan u sasvim drugačijim bojama u odnosu na onaj iz Soluna kada je Evropska unija bila optimističnija i sigurnija u ishod proširenja. Ulazimo u decenijski proces proširenja kada se gubi snaga i volja. Postoji zamor od reformi i proširenja”, ispričala je profesorica Miraščija-Džananović.

Smatra da je odgovornost u procesu proširenja i na Evropskoj uniji, ali i državama koje žele postati njene članice. Podsjetila je na odgovornost političkih i intelektualnih elita u procesu integracije ka Uniji.

“Uvjeti Evropske unije su doveli do toga da se moramo suočiti sa političkim i intelektualnim kapacitetima elita svih zemalja, ne samo BiH, nego i regije. Proces integracija od njihovog početka 60-ih godina do danas su nosile političke elite, prosvjećene političke elite koje mogu dalje gledati od nacionalnih interesa. To je ono što Evropu učinilo velikom, stabilnom i poželjnom za život”, rekla je Džananović-Miraščija.

Ukazala je na povoljan redoslijed predsjedavanja država Evropske unije za BiH – Austrija, Rumunija i Hrvatska.

“To je čitav niz zemalja koje razumiju stvarnu potrebu za proširenjem. U tom smislu ćemo imati odgovarajuću pažnju i nalazit ćemo se na agendi Evropske unije. Ali ne treba imati iluziju da će se Evropska unija baviti samo Zapadnim Balkanom. Dakako, mi se moramo pobrinuti da budemo na agendi Evropske unije kao pozitivan primjer”, istaknula je.

Osvrnula se na optimističnost domaćih političara o integraciji BiH u Evropsku uniju. Mišljenja je da to nije loše, ali da je loše kada ih ne držimo za riječ.

“Mi smo imali dosta obećanja. Jako mi je žao što se nisu ispunila. Trebali smo imati kandidatski status do izbora, ali to se neće desiti. To nije iznenađanje za one koji razumiju prirodu procesa”, ukazala je.

Džananović-Miraščija je naglasila da bi BiH mogla dobiti status kandidata do kraja ove godine ako bi “Vijeće ministara suspendiralo godišnji odmor i političari kampanju”.

“Kako je to malo vjerovatno, onda je ta vrsta obećanja nerealna. Ono što možemo očekivati i tražiti jeste da se izborni rezultati implementiraju jako i brzo, i to na platformi koja bi podrazumijevala uvjete Evropske unije, a ne dejtoniziranje. Ne povratak u 1993. ili 1995. godinu”, rekla je.

Govorila je i o posjeti turskog predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana, Sarajevu i BiH. Istaknula je da je bilo jako interesantno pratiti reakcije na posjetu za koju je rekla da je “organiziranje predizbornog teferiča sa svjetskim liderom isto što i pozvati Elona Muska da vam zavrće šarafe kući”.

“Bilo je jako zanimljivo pratiti oprečne reakcije od najave skupa do konačnih kvalifikacija skupa. To je postao značajan događaj prije nego što se i desio. Moram priznati da sam s velikom pažnjom i radoznalošću pratila reakcije i pokazalo se da isti događaj poprima različite dimenzije. Legitimno je propitivati motive posjete. Kada je u pitanju Turska, situacija je drugačija. Ono što regionalni lideri govore o i oko BiH ima odjek samo u regiji. Ono što turski predsjednik poruči iz Sarajeva može imati sasvim drugačiju dimenziju. Njegov govor treba razmotriti sa više strana. Organiziranje predizobrnog teferiča sa svjetskim liderom je isto što i pozvati Elona Muska da vam zavrće šarafe kući. Time se gubi njegov politički značaj”, zaključila je Džananović-Miraščija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.