Rajaković: Nisam prisustvovala otvaranju ambasade SAD-a

Vijesti 18. maj 201813:46 > 14:49
REUTERS/Amir Cohen

Ambasadorica BiH u Izraelu Jelena Rajaković je objasnila da je prisustvovala prijemu Ministarstva vanjskih poslova Izraela, ali ne i ceremoniji otvaranja američke ambasade u Jeruzalemu.

U saopštenju ambasadorice BiH u Izraelu se navodi da otvaranju američke ambasade u Jeruzalemu niko od bh. predstavnika nije prisustvovao, ali da je Rajaković prisustvovala prijemu u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela.

“Odgovorno tvrdim da otvaranju američke ambasade u tom gradu, koje je bilo praćeno određenim programom i prijemom, niko iz Ambasade BiH nije prisustvovao ni u jednom dijelu, dakle ni ceremoniji otvaranja ni prijemu. S druge strane, 13.5.2018. godine, premijer Izraela Benjamin Netanijahu sa suprugom, organizovao je prijem u MIP- u Izraela, za članove porodice američkog predsjednika Donalda Trampa, američke senatore i kongresmene, strane diplomate i domaće visoke zvanice, i tom pozivu sam se odazvala”, istaknula je ambasadorica BiH.

Ukazala je da se ta dva događaja – otvaranje ambasade SAD-a i prijem u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela – moraju razdvojiti. Njen je stav da podržava rješenje o postojanju dvije nezavisne države – Palestine i Izraela.

“Očigledno je prilikom preuzimanja vijesti došlo do previda da se radi o dva različita događaja, održana različitog datuma. Obzirom da govorimo o vrlo delikatnom pitanju kada se radi o odnosima dvije zemlje, želim da podsjetim da je stav Bosne i Hercegovine po ovom pitanju, da BiH bez prejudiciranja budućeg statusa Jerusalima, podržava ideju postojanja dvije nezavisne države, Izraela i Palestine, koje treba da žive u miru i prosperitetu jedna pored druge u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, kao osnovom za postizanje trajnog rješenja krize na Bliskom istoku”, kazala je Rajaković.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su još jednom ukazali da ne daju “posebne saglasnosti za prisustvo diplomatskih predstavnika BiH događajima koji se u zemlji prijema organizuju”. Podsjetili su na sljedeće:

“Posao diplomatskog predstavnika BiH u inostranstvu je, između ostalog, i prisustvo događajima na kojima se manifestuju zvanični stavovi nadležnih organa drugih država o određenom pitanju, o čemu se informišu nadležni organi BiH, dok je zauzimanje ili iznošenje službenog stava u ime BiH, moguće isključivo uz saglasnost nadležnog organa BiH”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.