Čampara: Iza svega stoji politika

Vijesti 18. maj 201815:21 > 15:26
N1

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara naglasio je danas da niko nema pravo na derogiranje državnih odluka uključujući i bilo koji kanton u Federaciji BiH.

On je na taj način komentirao odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona kojom je zabranjen prolazak migrantima do centra u Salakovcu kod Mostara gdje su trebali biti smješteni nakon što su danima ranije bili u improviziranom šatorskom naselju u parku preko puta Vijećnice.

Podsjetio je i da su odluke u vezi s migrantima i azilom ustavne nadležnosti države BiH te je dodao da je Ministarstvo sigurnosti BiH na vrijeme obavijestilo nadležne institucije u HNK-a u vezi s ovim premještanjem migranata iz Sarajeva.

Očekuje da se Tužilaštvo BiH pozabavi ovim slučajem, ali i da se Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Direkcija za koordinaciju policijskih tijela uključe kako bi se odluka Vijeća ministara provela.

“U protivnom to bi značilo da državne institucije ne funkcioniraju te da je propao ustavnopravni poredak u BiH, a ovo što je uradio komesar MUP-a HNK bez zakonskog ovlaštenja morat će snositi konsekvence posebno jer se radi o migrantima i ljudima koji su u teškoj situaciji”, istaknuo je Čampara.

Čamparu zabrinjava i činjenica da su nadležni u policiji u Konjicu postupili po “nelegalnoj naredbi” komesara MUP-a HNK te i oni trebaju snositi istu vrstu odgovornosti, ocjenjujući da se ovdje radi i o podrivanju državnih interesa te zloupotrebi položaja i ovlasti.

“Iza svega stoji politika jer ne mogu vjerovati da je ovo neko mogao uraditi, svojevoljno zaustaviti konvoj u nadležnosti Vijeća ministara te spriječiti da se migranti na human način smjeste u prostorije i to zaslužuje svaku vrstu osude”, zaključio je ministar Čampara