Održana vanredna sjednica Vlade KS zbog dolaska migranata

Vijesti 18. maj 201816:11 > 16:32
Vlada KS

Vlada Kantona Sarajevo je danas održala vanrednu sjednicu posvećenu povećanom broju izbjeglica i migranata. Na sjednici je odlučeno da se formira Koordinacioni tim za pitanje migranata, što je predložilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, saopšteno je iz Vlade kantona.

”Funkcija Koordinacionog tima je da “osigura i uredi organizirani i sigurni prihvat migranata, u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Službom za poslove sa strancima BiH kao i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. I to po pitanjima utvrđivanja pravnog statusa, prava na prihvat, smještaj, ishranu, zdravstvenu zaštitu kao i načina ostvarivanja prava na socijalnu pomoć osoba kojima je priznata međunarodna zaštita u Bosni i Hercegovini”.

Na vanrednoj sjednici je ukazano da se treba “razmotriti raspoloživost smještajnih kapaciteta u saradnji sa nadležnim državnim institucijama te pokušati iznaći mogućnost privremenog smještaja migranata u objekte u kojima se mogu obezbijediti prihvatljivi uslovi boravka, kako bi se uspostavio adekvatan institucionalni nadzor u vrijeme njihovog boravka na području Kantona Sarajevo od strane nadležnih institucija”.

Naglašena je i potreba za saradnjom sa UNHCR-om, domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama po ovom pitanju.

Za predsjednika Koordinacionog tima je izabran kantonalni premijer, Adem Zolj, a njegova zamjenica je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović. Članovi tima su ministri unutrašnjih poslova, zdravstva, pravde i uprave, finansija, kao i policijski Komesar u MUP-u KS, komandant civilne zaštite KS, direktorica Direkcije za robne rezerve KS, direktor Javne ustanove “Kantonalni centar za socijalni rad”, te načelnici općina Kantona Sarajevo, a prema potrebi osigurat će se i pridruženi članovi.

U saopštenju se navodi i to da su “članovi Vlade KS od strane Ministarstva unutrašnjih poslova u kontinuitetu bili informisani o pitanju migranata u Kantonu Sarajevo, pa i na današnjoj sjednici. Ovom prillikom su pohvalili pripadnike MUP KS, Uprave policije i komesara zbog profesionalnog i korektnog obavljanja zadataka i poslova u vezi sa ovom problematikom”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.