Iz Švedske na iftar u Sarajevu: Ne može se opisati

Vijesti 18. maj 201817:16 > 19:10
N1

Više od 4 tisuće kilometara daleko od svog doma, prvi put izvan Afganistana, 20-ogodišnji Nedim, ovaj ramazan provest će u tuđoj zemlji. Životne nevolje, sa nekoliko prijatelja dovele su ga u Sarajeva. Iako je daleko od svoje kuće, Nedim će i ove godine tijekom ramazana postiti svaki dan. Na malo drugačiji način.

“Nema mnogo razlike. Post je ovdje jednostavniji zbog vremenskih uvjeta s tim da je ovdje duži i traje 17 i pol sati, a u Afganistanu je 14 sati i to nam je samo mali problem”, kazao je Nedim iz Afganistana.

Hranu za iftar Nedim će ovdje kupiti sa nekoliko kovanica novca koliko mu je ostalo u džepu. Tijekom cijelog ramazana planira ostati u BiH, a nakon toga, svoju sreću potržiti će u nekoj od zemalja EU.

Nekoliko ulica dalja, ramazanski duh osjeti se i primjeti na svakom koraku. Nekoliko sati prije zalaska sunca, miris somuna mnoge je Sarajlije izmamio po ovo prepoznatljivo pecivo koje je postalo simbol ramazana.

ANKETA:

– To je posebno zadovoljsto kada je ramazan, odlazak na teraviju…kupiti somun i donijeti kući radi iftara

– Uz ramazan je poseban doživljaj, prelijep je, sarajevo i stari grad miriše na somune

Nedaleko od stare jezgre grada, na Žutoj tabiji svečano ozračje. S veličanstvenim pogledom na grad, mnogi će upravo ovdje dočekati zalazak sunca i kraj posta.

Među njima i obitelj Memić.

“Kao i svake godine ramazan nam je fin, tradicionalan, bit ćemo u krugu obitelji, prijatelja, poslije teravije, kave….druženje do sehura uglavnom smo s prijateljima i porodicom”, naglašava Melika Memić.

Prepoznatljivi zvuk topa i ove će kao i prethodnih 20 godina, svakoga dana na ovome mjestu – tradicionalno označiti kraj posta. Skoro pa uvijek na vrijeme.

“Jesam prošle godine, 1 minutu, do mene je bilo, ali se trudim da bude na vrijeme”, kaže Smail Krivić, tobdžija.

Posljednje pripreme i odbrojavanje završeni.

I iftar može početi. Amela Čovrk nakon više od 17 sati posta iftari u krugu prijateljica iz Švedske.

“Osjećaj je divan, ne može se opisati. Danas ovdje u Sarajevu imam svoje goste iz Sarajeva, koji su osjetili čar ramazana, mog posta fantastično”, Amela Čovrk.

Za njene prijateljice iz Švedske, sve ovo, poseban je doživljaj.

“Velika je privilegija poznavati Amelu. Čast mi je što sam došla u BiH da naučim o ramazanu o islamu i da sam uz prijateljicu  danas kada posti”, kaže Maria.

Za ove turistkinje još posebniji je ukus bosanske kuhinje.

Maria i Ingrid u Švedsku će se vratiti s nezaboravnim uspomenama. Sjećanjima na posebno Sarajevo, ljude i običaje koji se mogu vidijeti, upoznati, osjetiti i doživjeti jedino ovdje- na posebnom mjestu, u posebno vrijeme. Mjesecu ramazanu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.