SDS: Najoštrije osuđujemo jučerašnje zveckanje oružjem

Vijesti 19. maj 201814:07 > 14:09
N1

Povodom jučerašnjih dešavanja na Ivan-sedlu, oglasila se i Srpska demokratska stranka.

“Srpska demokratska stranka najoštrije osuđuje jučerašnje zveckanje oružjem na Ivan sedlu, zloupotrebu Specijalne policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i migrantske krize radi produbljavanja i zaoštravanja političke krize u zemlji. Srpska demokratska stranka podsjeća sve neodgovorne političare da živimo u jednoj od najsiromašnijih država svijeta iz koje mladi ljudi bježe i u kojoj narod na trgovima traži istinu i pravdu, jer je ne nalaze u institucijama zbog loših i korumpiranih rukovodilaca”, stoji u saopćenju.

Kako su naveli, politizacija i zloupotrebe migrantske krize nisu ništa drugo do skretanje pažnje sa stvarnih problema.

“Ne bi nas iznenadilo da takvi političari uskoro izmisle i terorističke akte koje će tobože osujetiti kako bi se predstavili kao ‘beskompromisni zaštitnici naroda’ i kako bi pokušali zataškati sve probleme koje su sami stvorili”, navode iz SDS-a.

Ilija Lasić, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, sinoć je pozvan je na saslušanje u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u Mostaru. On je ispitan u vezi sa naredbom da se spriječi prebacivanje migranata iz Sarajeva u izbjeglički centar u Salakovcu.

Jučer ujutro su naoružani pripadnici MUP-a HNK po naredbi komesara Lasića na Ivan-sedlu zaustavili kolonu autobusa u kojima su bili migranti, a koji su po odluci Vijeća ministara trebali biti prebačeni u izbjeglički centar nadomak Mostara.

Nakon toga reagirao je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je ovaj čin nazvao državnim udarom, te je od Tužilaštva BiH zatraženo da do kraja dana poduzme sve adekvatne mjere kako bi Lasić i njegovi naredbodavci bili procesuirani zbog antiustavnog djelovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.