Lazović za N1: Erdogan možda postigao politički cilj

Vijesti 21. maj 201813:04 > 13:33
N1

Miro Lazović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kazao je danas u razgovoru za N1 televiziju da je jučerašnjom posjetom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ''možda postigao politički cilj'' dok Stranka demokratske akcije i njen lider Bakira Izetbegović, svoj cilj ''čini se da ipak nisu ostvarili''.

Govoreći o ovom događaju, Lazović je kazao da je jedini konkretan doprinos ove posjete zapravo otvaranje odjela Hematologije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

”Sama posjeta predsjednika Erdogana Sarajevu izazvala je ogromnu pažnju javnosti, ne samo medija nego i građana. Nakon te posjete, mislim da je pažnja bila preuveličana, da ta posjeta nije rezultirala onim za što je javnost bila pripremljena, a to je da će biti masovna politička parada koja će biti u funkciji AK partije i SDA. Politički cilj Erdogan je možda postigao jer se obratio glasačima koji će glasati na izborima, a politički cilj Bakir Izetbegović i SDA, čini mi se, da ipak nisu ostvarili jer je ta posjeta trebala biti puno šira, puno organizovanija, tako da je ta posjeta i skraćena nakon prijema u Internacionalnom univerzitetu. Jedini konkretan doprinos te njegove posjete je otvaranje Odjela hematologije na Kliničkom centru u Sarajevu gdje je organizacija TIKA iz Turske donirala tri miliona eura i to je zaista za pohvaliti. Sve drugo je nagađanje šta će se desiti do izbora. U svakom slučaju,  uskraćivanje posjete Erdoganu za organiziranje mitinga u Njemačkoj i Austriji ja tumačim procjenom tih zemalja da bi to bio skup visokog rizika, s druge strane te zemlje upućuju otvorene kritike Erdoganovom režimu i način vladanja”, ocijenio je Lazović u razgovoru za N1.

Za sam skup u Sarajevu kazao je da ‘‘tu ne vidi neki veliki problem”.

”U Bosni i Hercegovini je on organiziran, ne vidim da je tu neki veliki problem, ali bi s moje tačke gledišta bilo potrebno kada dolaze državnici ovakog tipa, onda bi trebalo staviti politički stav Predsjedništva oko organizacije takvih skupa. Pomalo je licemjerna izjava Čovića da je to saznao iz novina. Ali u svakom slučaju, mislim da je ta posjeta bila organizirana, desila se, danas je već drugo vrijeme i ostaje da se vidi konkretan rezultat te posjete u oktobru mjesecu”, rekao je on.

Da li je donaciju za KCUS moguće tumačiti kao podršku kandidaturi Sebije Izetbegović za bošnjačku članicu Predsjedništva?

‘Sigurno da će biti i takvih konotacija koje će tu finansijsku pomoć tumačiti kao podršku SDA odnosno eventualnoj kandidaturi gospođi Sebiji Izetbegović. Ali bez obzira na to, mislim da je ta Fondacija uradila veliku stvar za građane Sarajeva, Bosnu i Hercegovinu, Klinički centar. Ne treba izvlačiti nikakve druge ocjene osim konkretne koristi za građane Sarajeva”, ispričao je Lazović za N1.

Više o ovoj temi u Dnevniku N1 televizije od 19 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.