Prošlo je 26 godina od prijema BiH u Ujedinjene nacije

Vijesti 22. maj 201807:05 > 07:12
N1

Bosna i Hercegovina je na današnji dan, 22. maja 1992. godine primljena u Ujedinjene nacije.

 Bosna i Hercegovina postala je članicom Ujedinjenih naroda. (Rezolucija 757), čime je, kao sukcesor SFRJ, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ. U radu Ujedinjenih naroda BiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

Prijemom BiH u UN prije 26 godina stekli su se temeljni preduslovi pravne i svake druge prirode da se u odnosima Bosne i Hercegovine sa svijetom realizuju svi oni sadržaji i oblici na temelju, kojih je jedna država prisutna – prema svojim mogućnostima i potrebama – na međunarodnoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svakoj drugoj pozornici.

Odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda uvjetovani su aktuelnom međunarodnom političkom i privrednom situacijom koja je dirigirana praćenjem i aktivnim sudjelovanjem u rješavanju međunarodnih kriza, tijela UN-a u kojima je BiH članica, zatim potencijalnim izborom u tijela za koja se BiH kandidira, kao i dinamikom rada u tim tijelima. Politička pitanja uglavnom su u vezi sa praćenjem rada Vijeća sigurnosti te Skupštine i odbora Skupštine. Za Bosnu i Hrecegovinu su od osobitog značaja sljedeća pitanja razmatrana na 61. zasjedanju Generalne skupštine:

Situacija u zemlji;
Održavanje međunarodne sigurnosti – dobrosusjedski odnosi, stabilnost i razvoj u Jugoistočnoj Evropi;
Borba protiv terorizma;
Ljudska prava i humanitarna pitanja;
Međunarodno pravo, Međunarodni krivični sud, Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše SFRJ;
Prevencija konflikta u svijetu i održavanje mira;
Razoružanje;
Borba protiv AIDS-a:
Finansiranje UN. Pitanje dugovanja BiH prema UN nakon sticanja samostalnosti;
Situacija na Bliskom Istoku – Irak, Izrael i Palestina;
Kandidature –izbori u tijela i organe UN, prenosi Historija.ba.

Prvi put je na današnji dan i zvanično predstavljena i zastava BiH ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Zastava koja je usvojena 4. maja 1992. godine za zastavu Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Zastava Republike Bosne i Hercegovine bila je pravougaonog oblika, bijele boje sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini. Odnos širine i dužine zastave bio je jedan prema dva. Prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.