Pendeš: Očekujem aktivaciju MAP-a za BiH

Vijesti 22. maj 201814:47 > 14:51
N1

Ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš poručila je danas u Budvi da je na putu BiH ka NATO-u urađeno puno u posljednje tri godine i da očekuje da će biti aktiviran MAP za BiH.

Pendeš, koja učestvuje na 2BS Forumu, međunarodnoj konferenciji koja se bavi pitanjima globalne i transatlantske bezbjednosti, istakla je da su članstvo BiH u NATO i EU dva vanjsko-politička cilja države.

“Mi smo jasno definisali u svojim strateškim dokumentima opredijeljenost Bosne i Hercegovine evropskim i evroatlantskim integracijama. Kada govorimo o NATO-u, u posljednje tri godine je urađeno više nego prethodnih godina. Uspjeli smo mnogo toga uraditi prvenstveno na knjiženju imovine, očekujem od naših partnera da će to prepoznati i očekujem da će aktivirati MAP za BiH“, kazala je Pendeš.

Podsjetila je da je BiH predala odgovore na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

“Nismo još uvijek članica NATO-a i EU, ali to su naša dva vanjsko politička cilja. Očekujemo podršku svih, bilo da se radi o Washingtonu ili Briselu, da pomognu progresivnim snagama u BiH da što prije završimo nedovršeni posao”, kazala je Pendeš.

Ona je istakla da vanjsku politiku BiH odi Predsjedništvo.

“Možda zbunjuju pojedine izjave političara iz Republike Srpske kada govorimo o članstvu u NATO, ali kada govorimo o članstvu u EU, tu postoji puni koncenzus. Vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH, naravno parlament i Vijeće ministara imaju svoju ulogu i kada govorimo o političkim strankama koje su tenutno u poziciji, postoji puni konsenzus za oba ova politička cilja”, istakla je Pendeš.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.