Opozicija u RS-u: Dodik izjednačio Bleiburg i Jasenovac

Vijesti 22. maj 201819:46 > 19:48
Tanjug / Dimitrije Goll

Predstavnici opozicionih stranka u bh. entitetu Republika Srpska oštro su reagovali na izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika, kojom je opravdao odlazak člana Predsedništva BiH Dragana Čovića u Bleiburg, ocijenivši da je na taj način izjednačio Bleiburg i Jasenovac.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da Dodik ovakvim izjavama pokazuje da su mu interesi hrvatskog naroda ispred srpskih žrtava i da je to neprihvatljivo.

“Poistovećivanje srpskih žrtava sa ustaškim dželatima ne ide u prilog predsjedniku RS i to je za svaku osudu. Ne znam šta će predsjednik RS i kako će objasniti porodicama svih onih poklanih Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama, svim poklanim Srbima od 1941. do 1945. godine, koji su na zvjerski način ubijani širom Republike Srpske od Jadovna, Jasenovca i hercegovačkih jama”, rekao je Govedarica.

Partija demokratskog progresa (PDP) je saopštila da izjednačavanje Bleiburga i Jasenovca, u kojem su “upravo ustaše pobile skoro 800.000 Srba, Jevreja i Roma, zastrašujuće je i ponižavajuće za srpski narod i za zdrav razum svakog živog bića”.

“Predsjednik Republike Srpske, umjesto da osudi povampirenje ustaštva i uznemirujuće poruke koje se šalju iz Bleiburga, svesrdno brani Dragana Čovića, koji ne izostaje sa ustaških skupova sa porukama ‘Za dom spremni’. Dodik pravda Čovića, stavljajući ustaše iz Bleiburga u istu ravan sa zbrisanim srpskim življem, među kojima je i 75.000 djece”, naveli su iz PDP-a.

PDP je naglasila da je sada “jasnije zašto je Dodik predao jasenovačku građu Hrvatima i zašto Srbi više ne posjeduju dokaze o zatiranju Srba koje je počinila NDH”.

“Ustaški Bleiburg i Jasenovac, najveći logor smrti, nisu, niti mogu da budu isto, i Partija demokratskog progresa sa gnušanjem odbacuje ovu vrstu poređenja”, saopšteno je iz PDP-a.

Dodik je sinoć, u emisiji RTRS-a “Ukrštenica”, komentarišući odlazak člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u Bleiburg, rekao da “svako ima pravo da se pokloni svojim žrtvama”.

“I ja idem na mesta gdje su stradali Srbi”, kazao je Dodik.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.