Sudnica Haškog tribunala u sarajevskoj Vijećnici

Vijesti 23. maj 201817:13 > 19:00
N1

U Sarajevu je otvoren Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Centar je smješten u prostoru sarajevske Vijećnice i nudi pristup digitalnim bazama podataka MKSJ-a.

Blizu 400 hiljada dokumenata prikupljenih tokom 20 godina rada Haškog tribunala bit će dostupno svima koji žele pretraživati kompletan elektronski arhiv Tribunala. Informativni centar omogućit će pristup presudama, dokazima, sjećanjima, svjedočenjima i videosnimcima prikazanim tokom suđenja u Haškom tribunalu.

“Ukoliko je neko čuo o dešavanjima, zločinima u nekom selu i želi da vidi kako je to dokazivano u Tribunalu, suočili bi se s milionima dokumenata koje ne bi mogli pregledati, zato je potreban neko ko će usmjeravati te informacije. Moja ideja je da se na ovaj način dobiju istinite informacije, koje će pomoći istinskom pomirenju u zemlji”, kaže Fausto Pocar.

MKSJ je prvi međunarodni krivični sud koji je dokazao da je odgovornost moguća za tragične događaje i stravične zločine, koji su se desili na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina, istakla je šefica Ureda Mehanizma za međunarodne krivične sudove, Gabrielle McIntyere.

“MKSJ je htio uspostaviti bližu vezu sa zajednicom i ljudima koji su propatili i na čije živote su imali utjecaj svi postupci vođeni pred ovim sudom. Građani i čitava zajednica će imati pristup svim presudama, dokazima i ostalim materijalima na osnovu kojih je Međunarodni krivični sud radio i na osnovu toga moći će donijeti vlastite zaključke o ostavštini MKSJ”, pojašnjava McIntyere.

Posjetioci Vijećnice od danas će kao stalnu postavku, moći da vide i originalnu sudnicu Haškog tribunala, sudnicu 2, koju je Mehanizam, kao pravni sljedbenik Haškog tribunala, donirao Gradu Sarajevu. Ujedno moći će je koristiti studenti u praktičnoj nastavi. Infomativni centar je platforma za niz obrazovnih i naučnoistraživačkih aktivnosti, ističe gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

“Da sa fakultetima unutar Sarajeva i BiH, Evrope i svijeta otvorimo smjerove gdje će se istraživati zločini i ono sve što se dešavalo 92 – 95. godina”, navodi Skaka.

Otvorena je i izložba “Opsada Sarajeva kroz presude MKSJ“, te dodjeljena priznanja za poseban doprinos u uspostavi Informativnog centra.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.