Neslaganje ministara VM o premještanju migranata u Salakovac

Vijeće ministara BiH

Savjet ministara BiH verifikovao zaključke sa prošle sjednice o migrantskoj krizi u našoj zemlji, ali bez saglasnosti da li je odluka Ministarstva bezbjednosti BiH bila odobrena da se migranti smjeste u izbjeglički kamp u Salakovcu kod Mostara.

Premještanje migranata iz Sarajeva u Salakovac, kod Mostara, nije odobreno od Savjeta ministara BiH, ustvrdio je ovo zamjenik predsjedavajućeg Vjekoslav Bevanda.

“Danas su usvojeni zaključci, zapisnik je verificirao zaključke i tijek rasprave koji je bio prošle sjednice. Sutra će to biti dostupno svima i vidjećete onda da je sve onako kako sam rekao”, tvrdi Bevanda.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić s druge strane tvrdi da nikakvo odobrenje nije bilo potrebno.

“U ovoj krizi mi ministarstva funkcionišemo u okviru svojih nadležnosti. Mi smo donijeli odluku da dio migranata preusmjerimo u slobodne kapacitete Salakovca. Nema više nikakve odluke. Jednom je određen prije 12 godina status tog centra i mi to sad poštujemo”, pojašnjava Mektić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić danas pred kamere nije želio. Juče je između ostalog poručio da je Ministarstvo bezbjednosti nadležno da kreira i provodi politiku migracija, te da uređuje procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca u BiH.

“Svi dužnosnici u Bosni i Hercegovini imaju obavezu da poštuju i provode Ustav i zakone, a ne partijske instrukcije, te je neophodno zaustaviti praksu koja u BiH već predugo traje, samovoljnog i neutemeljenog interpretiranja ustava i zakona”, kazao je u utorak Zvizdić.

Za sedmi juni najavljen je sastanak ministara unutrašnjih poslova i civilnih poslova Zapadnog Balkana.

“Evo ja se nadam da će se ministri odazvati, doći u Sarajevo da riješavamo pitanje nezakonitih migracija preko Zapadnog Balkana”, poručuje Mektić.

Savjet ministara zadužio je Ministarstvo spoljnih poslova BiH da Crnoj Gori i Srbiji uputi note, te da ih pozovu da zaustave aktivnosti na preusmjeravanju valova migranata prema Bosni i Hercegovini.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.