Ugostitelji na Trebeviću nezadovoljni putnom infrastrukturom

Vijesti 23. maj 201818:43 > 19:01
N1

Iako je Trebević obnovom žičare ponovo postao jedno od najposjećenijih izletišta u Sarajevu, ugostitelji navode kako je infrastruktura na planini i dalje ispod potrebnog nivoa. Upozoravaju da je ugrožena i sigurnost posjetitelja.

Trebevićka žičara obnovljena je nakon više od dvije decenije, no cesta koja iz glavnog grada vodi do Trebevića još uvijek čeka na rekonstrukciju.

“Dvadesetprvi vijek. Put koji sliči makadamu. Nacionalno zaštićeno područje bez biciklističkih staza, bez trotoara, bez parkinga, bez ulične rasvjete”, žali se Demir Hodžić, ugostitelj.

Infrastruktura ne prati potrebe posjetilaca, složni su ugostitelji, te ističu kako sama žičara nije dovoljna.

“Ona je dovela nove hiljade znatiželjnika, zaljubljenika u Trebević, ali pođite od žičare, vi nigdje nemate putokaza. Vi imate slomivrat. Taj put je ostao još iz Austrije i vidjeli ste na kraju na šta to liči. Divno je reći ”stavili smo žičaru u funkciju”, ali koji su efekti”, pita se Tarik Jašarević, ugostitelj.

Sigurnost posjetitelja na Trebeviću, takođe, nije na zadovoljavajućem nivou.

“Kad uporedimo šta je bilo prije dvije godine i sada, napretka ima. Imamo patrole i iz RS i iz Federacije. Međutim, ja koji ovdje provodim svaki dan, mogu sugerisati da ih bude malo više u predvečernjim i večernjim satima. Tad su nam najpotrebniji”, poručuje Jašarević.

A sigurnost ugrožava i sam put do planine….

“Čeka se da neko doslovno izgubi glavu, da neko strada, da se nekome nešto zaista loše desi na putu od Sarajeva do Trebevića, pa da se nešto pokrene”, tvrdi Aida Terzić, ugostiteljica.

Ugostitelji tvrde kako su sami pokrenuli turistički život Trebevića, a na nadležne apeluju da na dobrobit svih, konačno obezbjede infrastrukturu dostojnu Olimpijske planine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.