Hadžikadić o lobiranju Čovića u SAD-u

Vijesti 23. maj 201821:33 > 21:33
N1

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirsad Hadžikadić govorio je u pressingu N1, između ostalog, i o lobiranju. Spomenuo je i Dragana Čovića u kontekstu izdvajanja novca za lobiranje u SAD-u.

“Mene su dugo vremena u Americi pitali kada ću se uključiti u američku politiku zato što su su mislili da imam način na koji mogu razgovarati sa svim ljudima. U ovom slučaju, nešto iznutra me izjeda da nisam dovoljno uradio. Godinama sam dolazio u BiH, nekada četiri puta, da bi se nešto uradilo, pokrenulo. Razgovarao od ministara do rektora, dovodio delegacije iz Amerike. Evo me, tu sam, hoću da nešto uradim, da doprinesem. Moja želja, ili nijet što bi rekli, je da ja uradim ono što ja mogu, a narod će odlučiti da li je to to. Novčano finansijski nije, imat ću deset puta manju platu nego što sam imao tamo”, kazao je Hadžikadić.

Šta ćete ponuditi ljudima ovdje a da im nisu već ponudili?

“Ja nisam došao kao Amerikanac, došao sam kao Bosanac koji je obogaćen jednim iskustvom. Razumijem situaciju na najbolji mogući način. Razlika moja i njih je da ja ne želim da nametnem drugi sistem, već da iskoristim svoje iskustva da poboljšam ovaj sistem ovdje. Sve simulacije koje smo mi uradili ukazuju na ogromnu odgovornost elita, i ogromni uticaj neangažovanih masa koje vjeruju tim elitama. Ako nemamo elitu, bošnjačku, probosansku, to znači da je treba razviti na takav način da doprinese jakoj BiH”.

Kako je kazao, u ovoj državi Bošnjaci su najbrojniji i imaju najveću odgovornost.

“BiH će uvijek biti, ne može je biti bez Srba i Hrvata, mi smo tu zajedno. Kad bismo sklonili uticaj Hrvatske i Srbije, mi ne bismo imali problema ovdje. To je tačno. Evropa je mogla učini mnogo da to suzbije”.

Kako je naveo, dijaspora može da promijeni mnogo, ali da im se ne daje prilika za to.

“BiH i naša dijaspora su jedno tijelo”, naveo je.

Kako je kazao, od CIK-a je tražio elektronsko glasanje za dijasporu ili da se glasa u većim mjestima u dijaspori.

“Napravili su sve što su mogli da se oteža onima koji bi mogli promijeniti strukturu ove države da to i zaista urade. Mi imamo izuzetne ljude svuda. Njihov doprinos bi otvorio nove mogućnosti. Ne dozvoljavamo dijaspori da nam pomogne onoliko koliko može”, kazao je Hadžikadić.

On je dodao da su SAD najveći prijatelji BiH, ali da ima interes svih svjetskih sila.

“Moramo biti politički sposobni da iskoristimo taj interes za naše dobro, ali do sada nismo uspjeli. Osnovni zadatak mi je da nađem ljude koji su sposobni”.

Kako izgleda lobiranje u SAD?

“Ja jesam osnivački predsjednik Savjetodavnog vijeća za BIH, tijelo koje radi za interese istine i kroz to za BiH. Savjetodavno vijeće nije lobistička grupa, ona obrazuje, djeluje edukativno. Ona se finansira od priloga ljudi. Ono se finansira od strane ljudi u SAD-u. Nikada SAvjetodavno vijeće nije dobilo ni marku od institucija BiH. Ono što treba da se uradi jeste da država izdvoji novac, nađu advokatske firme koje će raditi za BiH. Čović je ulagao značajnu količinu novca u Americi da bi se došlo do promjena, od Izbornog zakona do trećeg entiteta. BiH ne reaguje”, naveo je on.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.