''Kongres shvatio da mora završiti posao u BiH do kraja''

Vijesti 24. maj 201813:21 > 13:25
N1

Odluka Komiteta za vojne poslove Zastupničkog doma američkog kongresa da se Pentagonu odobre sredstva za pojačani angažman na Zapadnom Balkanu i veću vojnu saradnju sa regionom u BiH se ocjenjuje kao pozitivan potez. Uključivanje posebnih sredstava za Zapadni Balkan dolazi i kao dio odgovora na uticaj Rusije.

“Komitet ostaje duboko zabrinut zbog pojačavanja pokušaja Ruske Federacije da ostvari svoj uticaj na Zapadnom Balkanu. Komitet osuđuje rusko učešće u pokušaju državnog udara protiv Vlade najnovije članice NATO-a, u oktobru 2016. Komitet jer također zabrinut zbog ruskih informativnih operacija na Balkanu uključujući propagandu I nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije”, upozoravaju zastupnici.

Eurotlanske integracije te nastavak primicanja zemalja Zapadnog Balkana NATO-u i EU trebaju biti u posebnom fokusu kako američkih tako i evropskih vlasti, stoji u odobrenju.

“Komitet je ohrabren snažnim partnerstvom koje se nastavlja razvijati između zemalja Zapadnog Balkana sa Sjedinjenim Državama. Ova partnerstva su vitalna za jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu. Komitet također ohrabruje evropske partnere i saveznike da nastave sa jačanjem veza sa regionom. Također, komitet se nada i podržava, nastavak rada mnogih u regionu prema ciljevima integrisanja u euroatlansku zajednicu, uključujući NATO i EU. Nastavak napretka ovih zemalja prema pridruživanju u NATO i EU osigurava stabilan okvir kroz koji se može postići veća stabilnost i sigurnost u Centralnoj Evropi. Komitet također primjećuje da bi Ministarstvo odbrane trebalo nastaviti sa pojačanom vojnom saradnjom i angažmanom u regionu”, preporuka je zastupnika.

Predsjedavajući parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost Sifet Podžić za N1 kaže kako je Kongres SAD-a jednostavno shvatio kako se mora vratiti nazad i završiti ranije započeti posao. Također upozorava da Evropa nije sposobna nositi se sa problemima koji postoje na Zapadnom Balkanu.

“Ja mislim jednostavno da je politika SAD-a, da je Kongres shvatio, da se ipak moraju vratiti i završiti posao do kraja, jer ovako neće ići. Uostalom, nažalost ta stara dama Evropa nam je pokazala i u toku rata od 1992. do 1995. da se ona nije znala nositi sa problemom Zapadnog Balkana I evo to pokazuje i sada u miru. Ako uzmete i nedavnu strategiju Evropske Unije gdje se prioritet daje glavnom krivcu Srbiji. Povratak Kongresa je jako dobar ne samo za Bosnu I Hercegovinu nego I za kompletan jugoistok Evrope. Nadam se da će sada ti odnosi poravnati i da će se to ovdje završiti. Također, mislim da se mora glavni uzročnik gospodin Vučić, odnosno Srbija, moraju biti upoznati da dvije teške odluke koje moraju saopštiti građanima Srbije to jest da je Kosovo nezavisna država i da u ovakvim globalnim odnosima ne postoje neutralne zemlje nego da moraju ići u onaj savez gdje ta teritorija pripada. On to mora reći građanima Srbije I time će sve biti završeno”, kaže Podžić.

Sjedinjene Države još uvijek nisu saopštile na koji će način biti realizirana vojna saradnja sa zemljama regiona. Podžić vjeruje da će se ta saradnja realizirati kroz modernizaciju Oružanih snaga Bosne I Hercegovine te kroz ubrzavanje puta BiH prema punopravnom članstvu u NATO-u.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.