Koalicija DF-a i GS-a za predstojeće izbore u BiH

Vijesti 24. maj 201815:29 > 15:34
Demokratska fronta

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Demokratske fronte.

“Razmatrajući aktuelnu političku situaciju, posebno u ovom predizbornom periodu, članovi Predsjedništva su podržali tri osnovna politička stava. Prvi je da je ova stranka bila i uvijek će biti protiv svih etnonacionalističkih politika kao koncepta djelovanja, poštujući pri tome volju i pravo na izbor svakog građanina – glasača. Odatle, oštro odbijamo sve, u poslednje vrijeme naročito prisutne, insinuacije o našem priključivanju ‘ovoj’ ili ‘onoj’ grupaciji stranaka koje su na vlasti”, navedeno je iz DF-a.

“Drugi stav je da jesmo za zajedničko djelovanje svih lijevo građanskih opcija, dakle među nama nema konceptualnih pa ni ideoloških razlika, ali smo za čišćenje tih stranaka od korumpiranih pojedinaca, što smo već više puta naglasili. Dakle, nije riječ o odnosu prema lijevo građanskoj političkoj opciji već u odnosu prema pojedincima u tim strankama kojima je tender draži od države”, stoiji u saopćenju. 

“Treći stav Predsjedništva: Zbog svega ovoga i mi kao stranka i naš predsjednik izloženi smo sve žešćim napadima i sa lijeva i sa desna. Spremni smo se i tome oduprijeti svim snagama kojima raspolažemo, a oktobar mjesec će pokazati koliko nas ima koji tako razmišljamo. Predsjedništtvo je podržalo inicijativu o formiranju i potpisivanju Koalicije sa Građanskim savezom te pozvalo i ostale političke subjekte koje djeluju na istoj ideološkoj matrici da to isto uradimo. Vrijeme nam izmiče, čekati se više ne može”, navodi se u saopćenju.

Naglašeno je takođe da je “Demokratskoj fronti uvijek preči savez sa građanima i narodima ove zemlje od bilo kojeg političkog saveza, te je odlučeno da se krene među ljude, građane, radnike, sve strukture društva kako bi se svima objasnilo, na što jednostavniji i prijemčiviji način za šta se ova stranka zalaže”, navodi se u saopćenju.

“Članovi Predsjedništva informisani su i o razgovorima koji su vođeni sa članovima Venecijanske komisije i predstavnicima međunarodne zajednice o Izbornom zakonu. Sjednica Predsjedništva Demokratske fronte počela je odavanjem pošte i sjećanjem na našeg, nedavno preminulog člana i osnivača DF-a u Kantonu 10, druga Nike Bakovića”, stoji na kraju saopćenja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.