Amerika se vraća na Balkan, poseban fokus na stanje u BiH

Vijesti 24. maj 201817:31 > 17:33
N1

Amerika se vraća na Balkan. Nakon godina pauze i stagnacije odnosa sa regionom Sjedinjene Države su odlučile izdvojiti sredstva i ojačati vojnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana. Glavna smetnja, ali i protivnik američkim interesima, je i dalje Rusija. U BiH se ovo vidi kao i poruka Evropi da nije obavila svoj posao na pravi način.

Pentagon će uskoro biti jedan od glavnih igrača američke vanjske politike na Balkanu. Značajniji vojni i politički uticaj na dešavanja na Balkanu potvrđen je kroz budžet za narednu godinu. Glavni protivnik na Balkanu je kao i ranije Rusija.

“Ostajemo duboko zabrinuti zbog pojačavanja pokušaja Ruske Federacije da ostvari svoj uticaj na Zapadnom Balkanu. Također smo zabrinuti zbog ruskih informativnih operacija na Balkanu uključujući propagandu I nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije”, navode iz američkog Kongresa.

Bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Evropi Wesley Clark za N1 kaže kako se Balkan nalazi na aktivnom području i da se ovdje igra jedna “balkanska igra” između velikih sila.

“Oni vide Evropu kao šahovsku ploču. Svaka zemlja je jedno polje i gledajući svako polje pitaju ‘je li ovo moje polje ili je tvoje polje’ i onda kažu ‘ako je tvoje polje onda ga želim, ako je moje onda ga ne diraj’. To je tipičan način na koji Rusi operiraju”, kaže Clark za N1.

Povratak Pentagona na Zapadni Balkan je jasna poruka da je vrijeme da se završi posao koji nije završen prije gotovo dvije decenije smatra Sifet Podžić.

“Ja mislim jednostavno da je politika SAD-a, da je Kongres shvatio, da se ipak moraju vratiti I završiti posao do kraja, jer ovako neće ići. Uostalom, nažalost ta stara dama Evropa nam je pokazala I u toku rata od 1992. do 1995. da se ona nije znala nositi sa problemom Zapadnog Balkana I evo to pokazuje I sada u miru”, navodi Podžić.

Ipak da nije sve na Washingtonu i na Briselu nego da ima nešto i na zemljama regiona moglo se čuti na sigurnosnom forumu koji je održan u Crnoj Gori.

“Ima izvjesnog ustezanja u Briselu, u Francuskoj i u drugim zemljama, ali najveći izazov jeste da ovaj region ne čeka na Washington i Brisel. Nego da ide prije nas i neka nam pokažu da rade neke stvari za koje mi ne znamo i da ćete prevazići naša očekivanja kada su u pitanju razne reforme”, kaže Wilson.

Smatra se da će se specifična vojna saradnja SAD-a i Bosne i Hercegovine realizirati kroz modernizaciju oružanih snaga. Drugi segment saradnje bi trebao biti ubrzavanje puta Bosne i Hercegovine prema NATO-u.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.