Ujedinjenje ili razjedinjenje: Razmirice stranaka ljevice

Vijesti 24. maj 201817:43 > 17:46
N1

Nekoliko mjeseci pred izbore, kada stranke konsoliduju svoje redove - na sceni se čini se, zatežu odnosi među strankama ljevice. Ovih dana svjedoci smo prepucavanja saopštenjima između SDP-a i DF-a. Danas obje stranke u mirnijem tonu tvrde, na sceni nije razjedinjenje ljevice, ali neosnovane optužbe sa obje strane moraju prestati.

Nekoliko mjeseci unazad zagrljaji, čestitanje, ozvaničenje saradnje. Ovih dana druga slika. Na sceni su bile međusobne razmirice – razlog napuštanje članstva DF-a i potom njihovo priključenje SDP-u. Okidač je to za nove optužbe. 

“Zahtijevamo od vrha SDP-a BiH da naredi svojim nižerangiranim činovnicima da prekinu ove svoje udbaške metode”, navode iz DF-a.

“Godine 2014. je SDP bio u sličnoj situaciji, kada je za svoje greške i probleme optuživao druge, bez realnog sagledavanja svojih propusta i samokritike. Pozivamo DF da ne pravi istu grešku i da se zaustavi dok ne bude kasno”, navode iz SDP-a.

Da se odnosi mijenjaju na dnevnoj bazi dokaz su današnji pomirljivi tonovi. Iz SDP-a kažu ni danas kažu nije kasno- nije kasno da se udruže u borbi protiv vladajućih stranaka, a o vrbovanju članova nema govora, čemu navode, svjedoče i današnja pristupanja novih članova- Damira Nikšića i Eldara Dizdarevića.

“Valjda neće Eldar i Damir biti optuženo da su vrbovani od SDP, da dođu u SDP. Dakle, ni s kim od članova DF nikad SDP nije razgovarao na način da ih nagovara da izađu iz DF i pređu u SDP. Svaki od tih ljudi je prvo donio odluku da izađe iz DF, a onda pristupio SDP. Odgovorno tvrdim nikad. Što se nas tiče mi smo i dosad bili sa obje pružene ruke za saradnju, ali očekujemo u najmanju ruku takav partnerski odnos”, kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

“Zaista se nadam da smo konačno stavili tačku na te aktivnosti da ćemo se sada fokusirati na ono što nam predstoji na oktobarskim izborima, a to je da preuzmemo odgovoronost i maknemo ovu nesposobnu vlast sa političke scene i osvojimo povjerenje građana, i konačno preuzmemo dogovornost i preuzmemo vlast u oktobru”, Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a.

O razjedinjavanju ljevice ne može se govoriti jer, ona uistinu nikada nije bila jedinstvena – navodi politički analitičar Enver Kazaz. No, dodaje da svaka rasprava i dijalog, pa i ovakva kakvu posljednjih dana vode DF i SDP je dobra, jer ništa ne ostaje skriveno.

“Lijeva scena ima mogućnost slobodnog izražavanja vlastitih stajališta, desna poltička scena zahtjeva apsolutnu pokornost, vojničku disciplinu. Tako da bih ja rekao biračima, pa da ovi su dobri baš zato što se svađaju, baš zato što vode sporenja zato što nema skrivenih strategija. Upravo suprotno od onog kako se kod nas interpretira”, kaže Enver Kazaz, politički analitičar.

Predstavnici obje stranke nadaju se skorom potpisivanju sporazuma o zajedničkom nastupu na Opštim izborima. Dok se to ne desi DF ostvaruje saradnju i sa drugim strankama. Usvojen je prijedlog o koaliranju sa Građanskim savezom, te su predati potpisi CIK-u, između ostalog, za kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva.

Za to vrijeme u SDP-u traje referendum članstva na kojem se odlučuje o izlasku sa njihovim kandidatom za člana Predsjedništva. Odluka o tome znat će se u nedjelju. Hoće li to u konačnici značiti, zauzimanje startnih pozicija, uklanjanje tamnih oblaka nad ljevicom u BiH ili pak dalje zaoštravanje odnosa? 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.